Jaunais latviešu kalendārs • IR.lv

Jaunais latviešu kalendārs

Antra Upīte

Paradoksāli, bet pie mums jaunais gads sākas septembrī, kad pēc saldās vasaras dzīve atkal sāk skaļi dunēt: bērni atgriežas skolā, vecāki — darbā. Tomēr mēs neesam priecīgi. Jo nelaime nāk skaļi brēkdama — ar tumsu, aukstumu un vispārēju nacionālo žēlošanos. Ziema. Mūsdienu latvieša Golgāta…

Oficiālais Jaunais gads latviešiem ir tikai formāls iemesls publiski un lielās grupās baudīt alkoholu un nākamajā dienā gulēt iepretim televizoram. Tie nav svētki, kas nāktu no sirds, piemēram, atšķirībā no Jāņiem. Īstais jaunais gads, kas pēc būtības un satura iezīmē jaunu dzīves cēlienu, mūspusē ir 1. septembris. Svētki un sēras vienlaikus. Bērni atgriežas skolā, pieaugušajiem bizness un darba duna atsākas ar jaunu sparu, un ir beigusies vasara. Īsi sakot — dzīve kā bauda ir beigusies, sākas dzīve kā realitāte. Un priekšā ir gari, gari tumsas mēneši. 1. septembris nav saulgrieži, bet pamatīgi dzīves ritma grieži. Laipni lūgti jaunajā gadā!

Latvietis un Jaunais gads

Latvieši pirms 20. gadsimta Jauno gadu nekad nav īpaši svinējuši. Jāņi, Lieldienas, Ziemassvētki, Mārtiņi un Meteņi — jā, tā bija īsta štelle! Jaunais gads — kas tas tāds? Tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, senajiem latviešiem tādu Jaungada svinību nebija vispār. Bija Meteņi, dulla ballīte ar maskošanos starp Ziemassvētkiem un Lieldienām jeb divām saules ekvinokcijām, iezīmējot pāreju no ziemas uz gaidāmo pavasari. Visas Jaungada nakts tradīcijas un rituāli, kas minēti folkloras avotos, būtībā nāk no Meteņiem. Interesanti, ka latviešu Meteņi parasti tika atzīmēti mūsdienu februārī gandrīz vienlaikus ar ķīniešu Jauno gadu, kad mainās visi tie zaķu, žurku un suņu gadi. Tātad sensenos laikos Rietumu un Austrumu pasaule ir elpojusi puslīdz vienādā ritmā…

Jaunais gads kā nozīmīga ballīte pa īstam uzplauka tikai pēc padomju okupācijas, jo Ziemassvētki tika aizliegti un 31. decembris kļuva par datumu, kad bez bailēm no represijām drīkst iedegt eglītē svecītes un kaut ko svinēt. Taču pēc būtības Vecgada vakars mūsdienu cilvēkam neiezīmē nekādus dzīves griežus, varbūt tikai aptuveno ziemas vidu un sezonas atlaides braucienam Tallink kuģī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu