Zinātnes saullēktā • IR.lv

Zinātnes saullēktā

Maija Dambrova. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Farmācijas ķīmiķe Maija Dambrova atzīst — endorfīnu rašanās ķermenī, kad pētnieks izdara jaunu atklājumu, ir pielīdzināma atkarībai. Viņa var lepoties ar 118 starptautiskiem patentu pieteikumiem, tikko saņemta Valtera Capa balva par izcilību profesijā

Protams, man ir baltais halāts, varam iet uz laboratoriju, bet tur katrs stūris jau fotogrāfu apgūts, saka Maija Dambrova. Pārmaiņas pēc viņa vairāk novērtētu portretu parastā apģērbā tepat, savā kabinetā Latvijas Organiskās sintēzes institūtā (OSI) — līdzās rozēm, ko darbabiedri dāvinājuši saistībā ar Valtera Capa balvu. Zinātņu akadēmijas augstākais apbalvojums 4. septembrī Dambrovai ticis par sasniegumiem zinātnē un starptautiski atzītiem izgudrojumiem. Asteres Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesorei pasnieguši jaunie doktorantūras studenti. 

Maija iekārtojas nevis ierastajā vietā pie rakstāmgalda, bet uz dīvāniņa kabineta otrā pusē. Zem kolēģa, ķīmijas zinātņu doktora Gunāra Tirzīša gleznas. «Nosaukums ir Karalis dusmojas, tomēr man šķiet, ka tā ir optimistiska — redzams saullēkts, jaunas dienas sākums,» viņa ierunājas. «Tas brīdis, kas man vislabāk patīk atklājumos! Mēs, farmakologi, zinām, ka dabīgās vielas, endorfīnus, paši varam saražot: mīlēt, klausīties mūziku, sportot, garšīgi ēst… Bet zinātniekiem, kuriem ir izgudrotāja gēns, adrenalīnu rada arī saprašana: tu esi pirmais, kas kaut ko ir apjautis, iedomājies! Līdzīgi kā saullēktā — tev ir unikalitātes sajūta uz šīs pasaules. Ja kādreiz to esi piedzīvojis, gribas atkal. Pozitīva atkarība!» 

Gleznai līdzās novietotā fotogrāfijā ar sniegotu virsotni gan neesot dokumentēts vēl viens veids, kā Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadītāja tiek pie endorfīniem. To uzdāvinājusi kalnos kāpēja, Latvijas Universitātes docente Līga Plakane. «Sadarbojamies fiziskās aktivitātes un metabolisma pētījumos,» komentē Maija. «Viņa teica: jūs esat lieli, bet atcerieties — ir dažas virsotnes, kas vēl neaizsniegtas! Mēs ar kolēģiem mēdzam paskatīties uz šo attēlu.»

Plaukts kabineta otrā pusē, virs Maijas rakstāmgalda, gan liecina par ko citu. Pirmā sieviete, kas saņēmusi 2004. gadā  iedibināto Minox fotoaparāta izgudrotāja vārdā nosaukto balvu, būs tikusi pie visiem mūsu reģionā pazīstamajiem panākumu marķieriem, izņemot Nobela prēmiju. Līdzās Upsālas Universitātes farmācijas biozinātņu doktores diplomam un RSU Gada zinātnieces godarakstam novietota Baltijas Asamblejas balva zinātnē, Laiks Ziedonim statuete kategorijā Taureņu uzbrukums, L’Oreal apbalvojums sievietēm zinātnē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu