Izsalkums sevi pierādīt • IR.lv

Izsalkums sevi pierādīt

4
Jānis Krīvēns. Foto — Lauris Aizupietis
Krista Dzidzēviča

Ar humoru par nopietno — tā četros vārdos var raksturot Jāni Krīvēnu (28), kurš no joku repera apvienībā Singapūras Satīns izaudzis par populārās podraides Pēdējā pilīte autoru un nesen Rīgas pilī pat intervējis prezidentu Egilu Levitu

Podraide — tā nav intervija, jo ierakstā var gadīties pa kādam lamuvārdam, būs slengs, histēriski smiekli un viss pārējais, kā jau dzīvā sarunā. «Tajā pašā laikā tā ir nopietna platforma, kuru šobrīd var radīt ikviens,» Jānis Krīvēns saka par telefonā ērti klausāmo audioformātu, kas sācis uzņemt apgriezienus arī Latvijā. «Nesaucu nevienu pie sevis čakarēt vai iztaujāt, neesmu ne Domburs, ne Kaimiņš Suņu būdā — gribu parādīt, ka esmu sakarīgs čalis, kurš domā, un aicinu to darīt arī citus,» Jānis saka par savu podraidi Pēdējā pilīte, ko sācis tikai šopavasar, bet jau paguvis iemantot tūkstošiem klausītāju.

Jāņa podraižu sērijā parasti viesojas radošas personības un jauniešu elki, tāpēc īpaši izceļas augustā publicētā saruna ar jaunievēlēto Valsts prezidentu. Lai pie šīs iespējas tiktu, Jānis sāka organizēšanas darbu jau maijā, kad Egils Levits vēl nebija ievēlēts valsts vadītāja amatā. «Tā arī aizrakstīju — mēs abi zinām, ka būsit prezidents. Kā mēs viens otram varētu palīdzēt?» viņš stāsta, kā drosme un nekaunība veselīgās devās nostrādājusi. Jānis domā — prezidents piekrita sarunai, jo vēlējās uzrunāt jaunāko paaudzi un parādīt, ka tiešām mainīs ierastos saziņas veidus. 

Pašam Jānim gan arī pārbaudījums sanāca pamatīgs. «Ak Dievs! Tas tev nav ar reperiem un jūtūberiem runāties! Vēlāk jau mazliet atbrīvojos, bet tāpat starp uzrunām «tu» un «jūs» vēl pusstundu mētājos,» viņš tagad smejas par savu apmulsumu. 

Taču šī Krīvēna viesošanās pilī izmainīja spēles noteikumus ne tikai Pēdējai pilītei, bet ir pamatīgs uzrāviens visiem neatkarīgajiem satura veidotājiem un podraižu kultūrai Latvijā. Tas nozīmē, ka ikviens, kas ir pietiekami drosmīgs un apņēmīgs, var veidot savu saturu un runāt par aktuāliem tematiem un, ja viņā ieklausās, aizrunāties līdz pat valsts pirmajai personai. Vēl pirms dažiem gadiem arī pašam Jānim tas būtu licies pilnīgi neticami.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu