Žurnāls: Slēgt kori? Neslēgt! • IR.lv

Žurnāls: Slēgt kori? Neslēgt!

Aivis Greters. Foto: Lauris Aizupietis

Nule Latvijas jauniešu koris Kamēr… ieguva Grand Prix Eiropas konkursā Areco Itālijā, kurā piedalās labākie kori no visas pasaules. Kamēr… ir vienīgais koris no Latvijas, kas ir ieguvis augsto titulu, un tagad arī vienīgais koris visā pasaulē, kurš to ir ieguvis trīs reizes: 2004. gadā diriģenta Māra Sirmā, 2013. gadā — Jāņa Liepiņa un 2019. gadā — Aivja Gretera vadībā. Pavisam nemanāmi notikusi slavenā kora diriģenta nomaiņa – Jānis Liepiņš kori atstāja pēc simtgades Dziesmusvētkiem. Kas ir jaunais diriģents Aivis Greters, šodien intervija žurnālā Ir.

Aivim šī būs desmitā sezona Kamēr… rindās. No korista viņš izauga par otro diriģentu. Viņš bija viens no diviem vai trim cilvēkiem, kas pērn jau zināja, ka Jānis Liepiņš kori pametīs. “Tas nebija spontāni, viņš bija ilgi domājis,” stāsta Aivis. “Mums abiem sakrīt uzskats, ka šim korim ir vai nu jābūt ar tikpat augstām kvalitātēm kā vienmēr, vai arī tam nav jāeksistē.”

Aivis nevēlējās būt tas, kas kori slēdz. Kora slēgšanu apsvēruši pietiekami nopietni. Nu tam ir pāri, un šī ir pirmā sezona, kad Aivis ir izaudzinājis «savu gadu». “Pagājušoruden jauno dziedātāju uzņemšana notika kā parasti, un mēs arī šobrīd uzņemam. Nākamā kārta būs 9. septembrī, uzreiz pēc atgriešanās no Indonēzijas. Ļoti gaidām jaunos dziedātājus!”

Aivis stāsta, ka, pārņemot kori, sācis strādāt pēc neprātīga plāna – ar dažādām balsu grupām — pirmdien, otrdien, trešdien, ceturtdien un dažreiz arī nedēļas nogalēs. Gribējis pateikt, ka viņa mērķis nav gulēt uz Kamēr… lauriem, pašam neko neieguldot. Un tagad Aivis jūtas patiešām laimīgs, ka “viņi mani saprot, ka esam kā viens organisms, kas mūziku padara dzīvu”.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu