Atļauties sapņot • IR.lv

Atļauties sapņot

Aivis Greters. Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Puķe

Pēc skaistajiem simtgades Dziesmusvētkiem kora Kamēr… nākotne bija neskaidra, to atstāja diriģents Jānis Liepiņš. Pēcteča Aivja Gretera atbilde uz jautājumu, vai kolektīvu nāksies slēgt, ir tikko iegūtā Eiropas koru galvenā balva. Vienīgajam korim pasaulē trešo reizi!

Pagalmā Ķekavas privātmāju rajonā laiski augusta pēdējās dienas tveicē guļ vecais medību suns Braitons. Zelta retrīvers Čedars ir aktīvāks: ik pa brīdim saimniekam pienes bumbiņu. Vai nojauš, ka Aivis pēc dažām stundām brauks uz lidostu? Pirms nepilnas nedēļas atgriezās no Itālijas, tagad dosies uz Indonēziju. «Nenojauš, jo vēl somu neesmu paspējis sakrāmēt, tikai sarakstu uzrakstīju,» atsmej kora Kamēr… diriģents Aivis Greters (26). 

Daugavā, kas tepat aiz stūra, šovasar arī neesot iznācis nopeldēties. Pēc Jā-ņiem, devis amatierkolektīvam brīvdienas, Mūzikas akadēmijas maģistrants aizbrauca uz diriģenta Pāvo Jervi meistarklasēm Igaunijā. Atsācis mēģinājumus, viņa koris Cēsu Mākslas festivālā augusta sākumā kopā ar diriģentu Andri Pogu un Liepājas Simfonisko orķestri uzstājās Leonarda Bernsteina Vestsaidas stāsta iestudējumā. Mēneša 24. datums atnesa Grand Prix Eiropas konkursā Areco Itālijā, kurā piedalās labākie kori no visas pasaules. Kā uzskatāms pierādījums Ķekavas mauriņā nolikts zeltīts kauss. Konkurenti finālā bija somi, filipīnieši un amerikāņi. 

Kamēr… ir vienīgais koris no Latvijas, kas ir ieguvis augsto titulu, un tagad arī vienīgais koris visā pasaulē, kurš to ir ieguvis trīs reizes: 2004. gadā diriģenta Māra Sirmā, 2013. gadā — Jāņa Liepiņa un 2019. gadā — Aivja Gretera vadībā. 

Šī lieliskā notikuma dēļ arī plašāka publika uzzināja par diriģentu maiņu vienā no pazīstamākajiem Latvijas koriem, kas nākamgad svinēs 30 gadu jubileju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu