Indija. Vai garīguma dzimtene? • IR.lv

Indija. Vai garīguma dzimtene?

4
Sigma Ankrava. Foto — Ieva Salmane
Pauls Raudseps

Profesore Sigma Ankrava, kas Indiju pētījusi jau 40 gadus, izbraukājusi visu šo milzīgo valsti un uzrakstījusi grāmatu par indiešu dieviem

Latvijas Universitātes emeritētā profesore, svešvalodu literatūras ilggadējā un populārā pasniedzēja Sigma Ankrava par Indiju sāka interesēties tālajos padomju laikos, kad redzēja filmu Ceļojums pāri trim jūrām par kādu krievu tirgotāju, kas aizkuģo līdz Indijai un ierauga, ka tur visi skaisti apģērbušies dejo un dzied. Tā viņai likusies laimīga zeme. Vēlāk gan Latvijas Valsts universitātē, gan Maskavas Austrumu pētniecības institūtā studējusi Indijas literatūru, palīdzējusi izveidot LU Indijas studiju centru un kopš 2012. gada kopumā gandrīz sešus gadus dzīvojusi un ceļojusi pa šo milzīgo valsti, iepazīstot tās dažādos reģionus. Nesen iznācis viņas jaunākais darbs Indiešu dievi un dieves, kas īsi un saprotami iepazīstina ar šo daudzveidīgo, sarežģīto tematu.

Indija valdzina daudzus cilvēkus, un tās pievilkšanas spēks lika doties pie profesores Ankravas, lai uzzinātu viņas iespaidus par šo milzīgo Dienvidāzijas valsti.

Kāpēc nolēmāt uzrakstīt grāmatu par indiešu dieviem?
Latviešu valodā nekas tāds līdz šim nav uzrakstīts. Pēdējos gados ir iespējas vairāk ceļot, daudzi izvēlas braukt uz Dienvidāziju. Ne tikai uz Indiju, bet arī uz Kambodžu, Indonēziju, Filipīnām, un tur viņi sastopas ar indiešu tempļiem un indiešu dieviem. Tāpēc ir labi, ja cilvēks zina, par ko ir runa.

To dievu ir ārkārtīgi daudz, un no grāmatas kļūst skaidrs, ka katrs no viņiem dažādās vietās dažādās cilvēku grupās tiek saprasts atšķirīgi. Kā izvēlējāties, kurus stāstus atspoguļot grāmatā?
Mēģināju atrast galvenās versijas, taču tā ir bezgalīga tēma. Ilgāk Indijā dzīvojot, biežāk ceļojot, tiekoties ar cilvēkiem un apmeklējot tempļus, klausoties stāstniekus, nāk klāt jaunas versijas. Visam pamatā ir indiešu folklora, mitoloģija, lielie eposi, kas ir pastāvējuši mutvārdu formā. Tautas versijas joprojām cirkulē, katra stāstnieka izpildījumā apaug ar jaunām versijām un interpretācijām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu