Trojas panda • IR.lv

Trojas panda

Zīmējums — Raivis Vilūns
Inese Liepiņa, Sabīne Bērziņa, Re:Baltica, Holgers Ronemā, Mari Esmā, Postimees, Naglis Navakss, Verslo Žinios

Ķīnas maigās varas Baltijā fokuss — Tibetas un cilvēktiesību problēmu aizvākšana no politiskās dienaskārtības un propaganda ar Konfūcija institūtu tīkla starpniecību, kas cauraudis arī Latvijas izglītības sistēmu. Daudzas rietumvalstu universitātes šos institūtus slēdz, turpretim Baltija bez diskusijām pieņem slideno naudu

Maijā uz tikšanos Rīgā ar Tibetas trimdas valdības ministriem pulcējās dažādu valstu parlamentārieši. Uz to posās arī Joko Alendere, kas Igaunijas parlamentā vada sadarbības grupu ar Tibetu. Alendere gan vēl nebija lūgusi sākt vizītes organizēšanu, tāpēc viņas plānus zināja tikai divi cilvēki.

Taču vienudien darbā viņu pasauca malā parlamenta Ārlietu komitejas vadītājs Enns Esmā. «Vaicāja, vai jau biju Rīgā un vai esmu vienīgā. Sākumā pat nesapratu, par ko runa,» atstāsta Alendere. Izrādījās, ka Ķīnas vēstnieks Igaunijā bija ar Esmā runājis par Alenderes gaidāmo braucienu.

Deputāte sajutās neomulīgi. Beigās uz sanākšanu Rīgā neaizbrauca, it kā Eiroparlamenta vēlēšanu kampaņas dēļ. Neieradās arī neviens cits no Igaunijas parlamentāriešiem. «Šī ir Ķīnas maigā vara darbībā,» komentē Tibetas trimdas parlamentāriete Judona Aukasanga. 

Zem spiediena

Pēdējo divu gadu laikā Ķīnas vēstniecība Igaunijā vismaz četras reizes ir protestējusi pret tās politiķu tikšanos ar Tibetas budistu garīgo līderi dalailamu, neatzītās Tibetas valdības pārstāvjiem trimdā vai Taivānas pārstāvjiem. Pērn Ķīnas vēstnieks oficiālā vēstulē Igaunijas parlamentam sūdzējās par Alenderes tikšanos ar dalailamu, vērtējot to kā iejaukšanos Ķīnas iekšējās lietās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu