Siets negodīgajiem • IR.lv

Siets negodīgajiem

1
Taksometru rinda pie lidostas Rīga. Foto — LETA
Raivis Vilūns

Taksometru haosu pie lidostas cenšas likvidēt, izsniedzot licences tikai tiem, kas piedāvās godīgus tarifus un varēs kvalitatīvi apkalpot invalīdus un ģimenes ar bērniem

Britu žurnālists Niks augusta beigās ielidoja Rīgā. Lai nokļūtu uz centru, iekāpa vienā no taksometriem, kas gaidīja pie lidostas termināļa. «Taksists bija draudzīgs,» atminas Niks. Taču šķiroties atklājās, ka laipnais šoferis no Nika prasa 52 eiro par braucienu, kas iepriekšējā Rīgas apmeklējuma laikā maksāja ap 20 eiro. Niks steidzās, tāpēc prasīto samaksāja un oficiālas sūdzības neiesniedza, taču žurnālists neslēpj, ka rūgtums ir palicis. 

Sociālajos tīklos regulāri redzams iedzīvotāju sašutums par šādi apkrāptajiem pilsētas viesiem. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) jau gada sākumā  medijos solīja nesamērīgo tarifu problēmu atrisināt, un beidzot no 15. septembra sāks darboties jauna sistēma, kam jāatsijā negodīgie pārvadātāji.

Hroniska sāpe

Negodīgie šoferi nesamērīgos tarifus lielākoties piemēro ārzemniekiem, tāpēc Patērētāju tiesību aizsardzības centrā daudz sūdzību nav — šogad saņemtas septiņas par taksometru pārvadājumiem no lidostas, to skaitā trīs par nesamērīgām cenām. Piemēram, ka iepriekš cena no lidostas bijusi 10 eiro, bet tagad tajā pašā maršrutā 26 eiro. Cita sūdzība — par brauciena maksu, kas bijusi augstāka nekā iepriekš nosūtītajā apstiprinājuma īsziņā, stāsta PTAC pārstāve Santa Zarāne.

Problēma samilzusi no 2017. gada, kad būtiski mainījās kārtība, kas drīkst apkalpot ielidojušos. Līdz 2008. gadam lidosta Rīga, «lai sniegtu pasažieriem augstas kvalitātes taksometru pakalpojumus», izvēlējās taksometrus konkursā, bet pēc tam, pamatojoties uz Konkurences padomes norādījumiem, «tirgus tika atvērts», skaidro lidostas pārstāve Laura Karnīte. Tomēr, lai nerastos haoss, lidosta izvirzīja noteikumus par pasažieru apkalpošanas kvalitāti, kuriem atbilstību spēja pierādīt divi pakalpojumu sniedzēji — Rīgas Taksometru parks un Baltic Taxi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu