Tvīti, vīrusi un tanki • IR.lv

Tvīti, vīrusi un tanki

Aivars Ozoliņš

Eiropas Savienība sāk spriest par kopēju rīcību pret hibrīdapdraudējumu

Eiropas Savienības un NATO valstī vasarā trīs atsevišķos reģionos parādījās nezināms vīruss, kas izraisīja gripas infekcijai līdzīgus simptomus. Rudenī bija jānotiek parlamenta vēlēšanām. Sabiedriskās domas aptaujas labus rezultātus tajās prognozēja jaunai partijai, kura kampaņoja par valsts izstāšanos no NATO.

Pēc septiņām nedēļām epidēmijas upuru skaits sasniedza četrus tūkstošus, bet slimības simptomi bija diagnosticēti vēl 50 tūkstošiem cilvēku. Sabiedroto valstis sniedza visu iespējamo palīdzību, taču vīruss jau bija pārsviedies uz kaimiņvalstīm, pieprasījums pēc aizsarglīdzekļiem bija krasi pieaudzis visā reģionā, un, kaut gan veselības ministrija paziņoja, ka vīruss ir izpētīts un drīz varētu sākt vakcīnas ražošanu, resursu epidēmijas ierobežošanai sāka pietrūkt. Valsti pārņēma panika un nemieri, kuros protestētāji vērsās pret valdību, kura nedarot nepieciešamo, lai aizsargātu cilvēkus, un pret NATO, kura krīzes situācijā nespējot palīdzēt.

Ar šādu hipotētisku scenāriju augusta beigās Helsinkos žurnālistus no vairākām ES valstīm iepazīstināja Eiropas Izcilības centrā cīņai ar hibrīdo apdraudējumu. Šis centrs ir labs paraugs ES un NATO sadarbībai. To 2017. gada rudenī atklāja ES augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Tā uzdevums ir veicināt izpratni par hibrīdo apdraudējumu un izstrādāt ieteikumus cīņai pret to, kā arī rīkot mācības, lai vairotu Eiropas valstu spējas pretoties hibrīddraudiem. Centru pašlaik atbalsta jau 21 ES un NATO valsts, un tas cieši sadarbojas arī ar NATO izcilības centriem, to skaitā ar Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru Rīgā.

Scenārijs ar vīrusu ir tikai viens no iespējamajiem. Bet noslēpumainais vīruss ir svarīgākais, taču nav vienīgais elements arī šajā scenārijā. Piemēram, tajā teikts, ka slimība sākotnēji izcēlās galvaspilsētā un vēl divos reģionos, kuros atbalsts valsts dalībai NATO bija visaugstākais. Bija pamanīti cilvēki, kuri kinoteātros seansa laikā apmainījās ar aerosola baloniņiem. Drošības iestādes brīdināja, ka kritisko situāciju, iespējams, izmanto koordinētai pret valdību vērstai dezinformācijas kampaņai. Sociālajos tīklos cilvēki vainoja valdības korumpētību un nekompetenci, un daži apgalvoja, ka epidēmijas cēlonis esot nesenā vakcinācijas kampaņa. Atklājās, ka daudzu pacientu dati veselības iestāžu reģistros sagrozīti vai vispār pazuduši. Pienācīgi nestrādāja ES civilās aizsardzības mehānisma interneta platforma, un traucējumus piedzīvoja arī Briseles e-pastu sistēma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu