Kardiogramma gada garumā • IR.lv

Kardiogramma gada garumā

Gundega Repše. Skiču burtnīca SIMTS. Rīga: Dienas Grāmata, 2019.
Anita Rožkalne

Dienasgrāmatas žanrs ir fascinējošs un mulsinošs noslēpumu un jautājumu avots. Jebkura dienasgrāmata, pat ja to nav paredzēts rādīt citiem, ir adresēta lasītājam, kaut arī tas būtu vienīgi pats rakstītājs: lai atcerētos, apzinātos, analizētu (pasauli un sevi), sarunātos domās (arī ar sevi), paustu to, ko ne vienmēr iespējams izteikt ikdienas saskarsmē. Rakstnieku dienasgrāmatās varam cerēt saskatīt viņu daiļdarbos pavīdējušu sižetu, tēlu un motīvu atblāzmu vai autobiogrāfiskumu. Dažreiz — gūt nojautu par mākslinieciskām ietekmēm. Citreiz — rast pavedienus, kas ved autora uzskatu izpratnes virzienā. 

Skiču burtnīcas SIMTS žanru autore dēvē par dokumentālu esejistiku, piešķirot dienasgrāmatas formā rakstītam darbam filozofiskas apceres dimensiju. Tā nodoms bijis «saskatīt jubilejas gadu caur viena indivīda pieredzi, ieraudzīt (vai neieraudzīt) valsti sevī» — tas ir vēl viens filtrs, lēca, kas objektīvo fokusē subjektivitātē (un otrādi), atsijājot nenozīmīgo. 

Grāmatā aptverts viens gads: no 2017. gada 18. novembra līdz 2018. gada 18. novembrim. Vairākkārt Gundega Repše paudusi domu, ka mākslinieks (arī rakstnieks) savus darbus rada ar «sirds asinīm». Šis motīvs ieskanas arī jaunajā grāmatā. Līdzās — atziņa, ka jaunrade ir process, kas cieši saistīts ar garīgo dimensiju cilvēka esamībā. Ņemot vērā visus iepriekš minētos fokusējumus, šo grāmatu var uztvert kā gara dzīves līkni gada garumā. Tajā atklājas garīgās dzīves pulsācija — pēc autores domām, būtiskākais, garīgajai dzīvībai svarīgākais. Sava veida kardiogramma.

Autorei gads bijis bagāts, garīgajā asinsritē iepludinājis gan ģeogrāfiskus, gan biogrāfiskus, gan filozofiskus piedzīvojumus un pārdzīvojumus. Līdzdarbojoties filmu veidošanā par Ilmāru Blumbergu un Kurtu Fridrihsonu, būts gan Izraēlā, gan Spānijā, gan Francijā, gan Sibīrijā, gan vēl citur. Latviešu rakstniecības kontaktus kopjot — arī Ķīnā un Norvēģijā, Vācijā un Luksemburgā. Pārdomas par rakstnieka misiju, par latviešu literatūru nereti — tiekoties ar lasītājiem Latvijā — savijas ar citās zemēs pieredzēto. Tieša saskarsme ar pasaules kultūras un sadzīves norisēm kļūst par fonu un salīdzinājuma iespēju Latvijā notiekošajam. Vienlaikus katrreiz tā ir arī ielūkošanās piesaukto personību dzīves vitrāžā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu