Skolotāja ārpus rāmjiem • IR.lv

Skolotāja ārpus rāmjiem

Sintija Bērziņa. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

To pieredzi, ko Sintija Bērziņa ieguvusi neformālajā izglītībā, viņa kā vizuālās mākslas skolotāja gatava nodot skolēniem. «Mākslā nav nekā tāda, ko var izdarīt nepareizi. Un arī dzīvē nevar kļūdīties. Lai ko cilvēks darītu, viņš mācās un aug»

Sintija ar lielu nepacietību gaida mācību gada sākuma. Grib pēc iespējas ātrāk iepazīties ar saviem skolēniem. «Darbs izglītībā vienmēr ir interesējis. Bet, lai kļūtu par skolotāju, vajadzēja visu to pieredzi, kas man ir. Tagad jūtos tam gatava,» saka 30 gadus vecā Sintija. 

Līdz šim viņa pārsvarā vadīja mākslas nodarbības cilvēkiem ar dažādiem veselības traucējumiem un senioriem, pēdējos gados — izglītojošās nodarbības laikmetīgās mākslas centrā kim?. Līdz šogad kļuva par izglītības programmas Iespējamā misija skolotāju. 

«Gribu parādīt skolēniem, ka nodarbošanās ar mākslu nav garlaicīga,» saka Sintija. Ja dzird kādu sakām «nemāku zīmēt» vai «man nekad nesanāk», viņa pie sevis nodomā: «Yes! Tu esi īstajā vietā — pie manis.» Sintija tic, ka ikviens cilvēks var veidot mākslas darbu. Tikai jāiemācās tikt pāri neticībai un pirmajām grūtībām.

Sintija zina, ko runā. Viņai nav bijis skaistas un vieglas bērnības, pusaudža gados piedzīvoja smagu traumu, ilgi cīnījās ar savu nepašpārliecinātību, paškritisko domāšanu un dažādām bailēm. Taču viņa satikusi daudzus brīnišķīgus cilvēkus, kuri iedrošināja ticēt sev. «Man ir svarīgi arī citus iedrošināt darīt to, ko viņi patiešām vēlas,» saka Sintija. Skolotājas darbā viņai šis būs pirmais mācību gads. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu