Duelis būvlaukumā • IR.lv

Duelis būvlaukumā

Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Baiba Kļava

Darbi Jaunā Rīgas teātra būvlaukumā apstājušies uz nenoteiktu laiku, jo RERE Būve 1 tiesā panākusi aizliegumu Valsts nekustamajiem īpašumiem (VNĪ) slēgt līgumu ar citiem būvniekiem, bet pušu sarunas par iespējamu mierizlīgumu nav devušas rezultātu.

Kopš jūlija, kad VNĪ paziņoja par līguma laušanu ar būvnieku kavēto termiņu, kvalitātes pārkāpumu un papildu finansējuma prasību dēļ strīds tikai vērsies plašumā. Augusta sākumā VNĪ vērsās tiesā pret būvnieku, prasot atmaksāt gan saņemto avansu 2,4 miljonu eiro apmērā, gan līgumsodu. 

No aprēķinātā līgumsoda 2,1 miljonu gan segs apdrošinātāji, tomēr atlikušie 209 tūkstoši VNĪ no būvnieka jāpiedzen tiesas ceļā.

Sākotnēji VNĪ bija iecerējuši izsludināt jaunu konkursu un 13. augustā pārņemt būvlaukumu no RERE, tomēr būvnieks to neļāva — panāca tiesā aizliegumu cita līguma slēgšanai un naudas piedziņai. Tāpēc būvnieki līdzšinējo līgumu uzskata par spēkā esošu un būvlaukumu nenodod, kā arī izstrādā objekta konservācijas projektu, lai pienācīgi saglabātu līdz būvdarbu atsākšanai. Turklāt šis tiesas lēmums nav pārsūdzams, tomēr VNĪ grasās argumentēt tiesai, kāpēc šāds prasības nodrošinājums būtu jāatceļ.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu