PNB liktenis tiesā • IR.lv

PNB liktenis tiesā

PNB bankas klienti rindā pie bankas galvenās filiāles Raiņa bulvārī 22.augustā, kad sākās garantēto atlīdzību izmaksa. Foto — LETA
Indra Sprance

Būt vai nebūt PNB bankai — izšķirsies tiesās. Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesai 29. augustā jāskata FKTK pieteikums par bankas maksātnespējas atzīšanu, savukārt Administratīvajā apgabaltiesā pēc pašas PNB bankas pieteikuma ir ierosināta tiesvedība pret FKTK par lēmumu apturēt bankas darbību.

PNB banka jau ilgāku laiku ir pastiprinātā uzraugu uzmanības lokā. Eiropas Centrālā banka un FKTK vairākkārt piemērojušas tai uzraudzības pasākumus, lai nodrošinātu atbilstību prasībām, to skaitā stiprinātu kapitāla pietiekamību. Cik naudas bijis nepieciešams, FKTK neatklāj, taču kapitāla stiprināšana nav notikusi noteiktajā apmērā un termiņos. PNB aktīvi bija mazāki par saistībām, un ECB kā tiešais uzraugs atzina, ka banka ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Tāpēc 15. augustā FKTK apturēja bankas darbību, bet 22. augustā iesniedza tiesā pieteikumu par tās maksātnespēju.

Maksātnespējas administratora amatam FKTK izraudzījusies Vigo Krastiņu, kurš līdz šim profesionālajā darbībā ne ar ko īpašu nav izcēlies, toties 2009. gadā Eiroparlamenta vēlēšanās kandidējis no Visu Latvijai! saraksta. Nacionālās apvienības politiķi gadiem pārraudzījuši tieslietu nozari, tajā skaitā maksātnespējas jomu.

PNB prasību pret FKTK Administratīvā apgabaltiesa skatīs 20. septembrī. Banka kā nepamatotu un nesamērīgu apstrīdējusi lēmumu apturēt tās darbību, apšaubot gan aizliegumu veikt finanšu operācijas, gan FKTK kompetenci vispār pieņemt lēmumu par bankas apturēšanu, ņemot vērā, ka PNB atrodas tiešā ECB uzraudzībā. Bankas pārstāvji norāda uz jauno akcionāru, to skaitā miljardiera Rodžera Tamraza, vēlmi bankā ieguldīt 146 miljonus eiro un brīdina par iespēju izmantot citus līdzekļus, kas izriet no investīciju aizsardzības līgumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu