LU rektoru neapstiprina. Kas tālāk? • IR.lv

LU rektoru neapstiprina. Kas tālāk?

Par LU rektora pienākumu izpildītāju iecelts vēstures profesors Gvido Straube. Foto — LETA
Gunita Nagle

Trīs mēnešus pēc Latvijas Universitātes rektora vēlēšanām valdība otrdien beidzot pieņēma lēmumu šajā jautājumā — neapstiprināja Indriķi Muižnieku uz otro termiņu, jo rektors ievēlēts, pārkāpjot Augstskolu likumu un LU satversmes noteikumus. Par rektora pienākumu izpildītāju iecēla vēstures profesoru Gvido Straubi, kuram divu mēnešu laikā jānoorganizē jaunas vēlēšanas. Muižnieks tajās vairs nevarēs kandidēt, taču viņš apstiprināja Ir, ka apsver iespēju Satversmes tiesā apstrīdēt šo Augstskolu likumā noteikto ierobežojumu.

Rīkojumu par Muižnieka neapstiprināšanu Izglītības ministrija sagatavoja jau augusta sākumā, taču divās valdības sēdēs tas netika izskatīts, jo Valsts kancelejas juristu ieskatā tam trūka pamatojuma — nebija saprotams, vai pārkāpumi ietekmējuši vēlēšanu rezultātu. Šonedēļ argumenti bija papildināti, taču Juridiskā departamenta vadītāja Inese Gailīte atzina, ka secinājumi joprojām ir interpretējami un «tikai tiesa var pateikt, ir vai nav bijuši pārkāpumi».

Jau pirmdien premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) pavēstīja koalīcijas lēmumu atbalstīt ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) nostāju. Uz valdības sēdi otrdien bija ieradies Muižnieks un virkne viņa atbalstītāju. «Es jau domāju, ka koris ienācis,» pajokoja premjers. Muižnieks pauda, ka ministres rīkojums ir politiski motivēts un «tiesiskā valstī tiesiski lēmumi uzvarēs». Viņam pievienojās arī studentu organizāciju un pedagogu arodbiedrības vadība, un sēdes laikā arī trīs KPV LV ministri paziņoja, ka neatbalsta rīkojumu par Muižnieka neapstiprināšanu, tomēr viņi neuzstāja uz balsojumu, un valdības lēmums tika pieņemts.

Sākotnējā rīkojuma projektā kā pienākumu izpildītājs bija norādīts profesors Juris Borzovs, kurš rektora vēlēšanās iestājās pret Muižnieku, taču koalīcijas partneri ieteica ministrei izvēlēties neitrālu kandidātu. Šuplinska skaidroja, ka nav vēlējusies uzticēt pienākumus kādam no esošās rektora komandas, jo jūlijā KNAB aizdomās par korupciju aizturēja rektora vietnieci Baibu Broku, savukārt daudzi ministres uzrunātie profesori esot atteikušies, jo «akadēmiskās personas netic, ka var notikt pārmaiņas». Apsteidzot aizdomas, ka ministre bīda amatā savējos, Šuplinska uzsvēra, ka Straubi pirmo reizi mūžā sazvanījusi piektdien.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu