Vēstures straume aizvien plūst mūsu virzienā • IR.lv

Vēstures straume aizvien plūst mūsu virzienā

Karls Bilts. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Bijušais Zviedrijas premjerministrs Karls Bilts dalās savos iespaidos par Baltijas ceļu, Trampu, Brexit un Makronu

Būs grūti atrast kādu pasaules politiķi, kurš labāk pazīst un saprot Baltijas valstis un kurš cītīgāk mūs atbalstījis nekā bijušais Zviedrijas premjerministrs un ārlietu ministrs Karls Bilts. Tiesa, viņš jau piecus gadus vairs nav ministrs, tomēr, kā jebkurš no viņa 668 tūkstošiem tvitersekotāju zina, turpina apceļot pasauli kā dažādu starptautiski pazīstamu domnīcu padomju loceklis. Viņa roka ir uz Eiropas un pasaules politiskā pulsa.

Rīgā Bilts ieradās pagājušajā nedēļā, lai piedalītos konferencē par godu Baltijas ceļa trīsdesmitgadei. Tiekos ar viņu saulainā ceturtdienas rītā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Draugu istabā, kur Bilts ar interesi pēta suvenīrus — starpkaru gadu Dziesmusvētku plakātu un vecu Rīgas ielu karšu faksimilus.

Bilta interese par Baltijas valstīm radās jau pirms Baltijas ceļa — 1988. gadā kāds padomju vēstniecībā Stokholmā strādājošs igaunis negaidīti uzaicinājis viņu apmeklēt Tērbatu. Tobrīd tā vēl aizvien bija ārzemniekiem oficiāli «slēgta pilsēta». Vizītes laikā Biltu aizveda uz bibliotēku un prasīja, vai viņš vēlētos apskatīties specfondu — plašākai publikai nepieejamos krājumus. Protams! Bilts smejoties atceras, ka «ieraudzīju vienu no plašākajiem un pilnīgākajiem pretpadomju literatūras krājumiem, kādu savā mūžā esmu redzējis».

Pēc vizītes Bilts sācis aktīvi uzņemt kontaktus ar baltiešu trimdas organizācijām. Visvieglāk gājis ar igauņiem, kuriem bija vairāk nekā 20 000 cilvēku liela kopiena Zviedrijā. Arī latviešus varēja atrast, lai gan viņu bijis mazāk. Visgrūtāk bijis ar lietuviešiem. Tikai ar grūtībām izdevies uziet vienu «visai īpatnēju vīriņu» Gotlandē. Kā vēlāk izrādījies, no salas Baltijas jūras vidū šis kungs desmitiem gadu bija uzturējis slepenus radiokontaktus ar Lietuvu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu