Piena un slēpotāju līnija • IR.lv

Piena un slēpotāju līnija

Raksta autore uz tilta pār Mazo Juglu. Foto — Dace Leja
Dina Preisa

Maršruts Saurieši—Ērgļi: prom no civilizācijas pretim klusumam pa Vidzemes augstienes ainavām bagātu bijušā dzelzceļa stigu, kas laukus tuvināja ar galvaspilsētu, piegādājot Rīgai krāsainas piena kannas un atceļā uz kalniem vizinot slēpotāju armiju

Bijusī dzelzceļa līnija, šķiet, tautā ir zināma un iecienīta tieši demontētā veidolā — daudzi pa to ir braukuši ar riteni, devušies pārgājienā, skrējuši, slēpojuši, staidzinājuši suni vai paciemojušies Ērgļos vai Ķeipenes kinostacijā. Dabā taisnais, toties vēstures līkločiem bagātais maršruts 10 gadus pēc nojaukšanas joprojām pievelk zinātkāros un aktīvos. 

Sveicināti, meži un lauki!

Vecā Ērgļu līnija kopā ar esošo sliežu posmu no Sauriešiem līdz Rīgas Centrālajai stacijai savieno divus UNESCO objektus — Vecrīgu un Strūves ģeodēzisko loku. Paredzams, ka šoruden līniju sāks marķēt kā Zaļo dzelzceļu. Tālākos plānos ietilpst šīs un līnijas Ieriķi—Gulbene savienošana, kā rezultātā taps jauns velomaršruts.

Pārgājienu vai braucienu ar riteni ir ērti sākt no Sauriešiem, pārsimt metru no bijušās stacijas — tieši tur beidzas kādreizējais sliežu ceļš, un mazliet tālāk kā goda vārti slejas dzelzceļa tilts pār Mazās Juglas upi, ievadot interesentus 84 km garajā distancē. Ardievas galvaspilsētai pamājiet, uzmanīgi šķērsojot Rīgas apvedceļu! Pēc tam gan (esiet sveicināti, meži un lauki!) sākas pavisam cita pasaule, kur par tagadējā uzbēruma pagātnes dēkām ar vilcienu liecina tikai lēnām gaistošs mazuta smārds. 

Atšķirībā no apkārtnes reljefa un autoceļiem, vilciena trase šeit bijusi līdzena — bez īpašiem kāpumiem un kritumiem, straujiem pagriezieniem un virziena maiņām. Tas ir liels pluss velobraucējiem. Nogurt iespējams vienīgi no kopējās kilometrāžas un bezgalīgi taisnā un dažbrīd garlaicīgā uzbēruma, kas vietumis ir pieblietēts, bet citur irdens. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu