Dizains, kas uzmundrina • IR.lv

Dizains, kas uzmundrina

Dace Stūre, veikalu tīkla Daba un dizaina līniju Daba un Dadzis vadītāja. Foto — Annija Gūtmane
Marija Leskavniece

Dizaina lietu un ekoproduktu veikali ārpus Rīgas ir samērā brīva uzņēmējdarbības niša. Veikalu tīkls Daba jau gandrīz 10 gadus to veiksmīgi aizpilda. Pirms diviem gadiem izveidojuši arī savu dizaina līniju, piedāvājot funkcionālus ikdienas priekšmetus ar interesantām apdrukām

Ieejot mājīgajā veikalā Daba Liepājā, skatienam paveras plauktu rindas ar spoži baltiem traukiem, kurus rotā komiski uzraksti. «Okei. Labi. Davaj. Čau…», «Ezītis ezītim draugs», «Gandrīz visās lietās pats grūtākais — sākt» un daudzi citi. Ar uzmundrinošajiem uzsaukumiem apdrukāti arī dažādi ikdienas tekstila priekšmeti, krekliņi, priekšauti, auduma tašiņas, dažādas papīrlietas. Tie ir dizaina līniju Dadzis un Daba pircēju jau iemīļotie priekšmeti. Dziļāk telpā arī daudz ikdienā noderīgā — gan ēdamlietas, gan mājsaimniecības produkti un vietējo amatnieku ražojumi.

Vienmēr jābūt plānam B

Pirmais projekts bija veikals Daba Jelgavā, kas veiksmīgi darbojas jau gandrīz 10 gadus. Tas tapa laikā, kad veikalu tīkla Daba un dizaina līniju Daba un Dadzis vadītāja Dace Stūre bija dekrēta atvaļinājumā un meklēja jaunu nodarbošanos, kas aizrautu. Pirms tam ilgstoši strādājusi dažādus biroja darbus, 28 gadu vecumā viņa saprata — ja gribas lēkt nezināmajā, tas jādara tagad. Droši vien 40 vai 50 gadu vecumā vairs negribēsies zaudēt stabilo pamatu. 

«Bija pietiekami daudz enerģijas, mazliet arī dzīves pieredze, bet ne pārāk daudz. Jo tad, kad brien jūrā, bieži vien nezini, uz kurieni brien. Gribējās šo dzīves skolu izbaudīt, un to neesmu nožēlojusi nevienu mirkli. Es gan neiedomājos, ka viss būs tik sarežģīti,» par lēmumu sākt biznesu stāsta Dace. Protams, bijušas arī garām palaistas iespējas — viņa spriež, ka savu dizaina līniju tomēr varēja palaist agrāk.

Sākumā veikalā tirgoja tikai vietējo amatnieku ražojumus, vēlāk arī dažādus ekoproduktus, jo tāds bija pieprasījums. «Ātri sapratām, ka sortimentam jābūt pietiekami plašam, jo Latvijā ir pārāk maz iedzīvotāju, lai strādātu uz šauru nišu. Tāpēc, piemēram, mūsu veikalos šobrīd parādās arī dažādi aktuāli zero waste produkti.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu