Kas jauns Polijā? • IR.lv

Kas jauns Polijā?

Varšavas nacionālajā muzejā pirms pāris gadiem atklātas divas jaunas ekspozīcijas. Foto — City of Warsaw
Ilze Vītola

Jauni un interesanti muzeji netālajās ārzemēs — Tallinā, Viļņā un Varšavā. Trīs žurnāla numuros ar tiem iepazīstinām. Šoreiz — Polijas muzeji, kas ne vienreiz vien kalpojuši par sākumpunktu vietējiem politiskajiem skandāliem

Gada sākumā lērums Polijas kultūras nozares pārstāvju savu sociālo tīklu profilos publicēja foto, kurā redzami… ēdot banānus. Šādi viņi protestēja pret Polijas valdības lēmumu no Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgās ekspozīcijas izņemt mākslinieces Natālijas LL 1973. gadā veidotu videoinstalāciju Patērētāju māksla, kurā redzams, kā jauna sieviete izbauda banānu. Kaut arī mākslas darbs muzejā stāvēja jau vairākus gadus, valdība savu lēmumu pamatoja, saucot to par nepiedienīgu. 

Taču šādi varas centieni kontrolēt kultūras institūciju darbību nav traucējuši nozarei plaukt un attīstīties. Pēdējo gadu laikā Polijā celti un renovēti vairāki muzeji, un daudzi joprojām atrodas pārveides procesā. To skaitā arī Polijas Vēstures muzejs, kura jauno mītni paredzēts atklāt 2021. gadā Varšavas Citadelē. 

Varšavas karaliskās pils dārzi
Pēc vairākus gadus ilgas rekonstrukcijas apmeklētājiem atkal ir pieejams Varšavas karaliskās pils dārzs. Augšējā tā daļa atjaunota 2015. gadā, savukārt lejas dārzs pie Vislas upes atklāts šogad maijā. Sakoptajās platībās atrodas bagātīgas puķu dobes, 12 modernisma stila strūklakas un baroka stila dekora elementi. 16. gadsimtā celtā pils un tās dārzi Otrā pasaules kara laikā tika nopostīti, bet 80. gados to vietā uzcēla jaunu pili. Pils muzejā var apskatīt galma interjeru un plašu Polijas karaļu portretu kolekciju. Ieeja pils dārzā ir bez maksas.
Zamkowy 4., Varšava
Zamek-krolewski.pl

Koneser centrs
2018. gadā bijušās Koneser degvīna rūpnīcas neogotiskajās ēkās atklāts kultūras centrs. Tur izveidots vodkas muzejs, kas stāsta par stiprā dzēriena vēsturi, tā pagatavošanas tehnikām un garšām. Lai gan nav skaidri zināms, kurā valstī dzēriens radies, Polija sevi lepni dēvē par vodkas dzimteni. Turpat atrodas arī Google biznesa centrs, vietējo dizaineru veikali, bāri, kafejnīcas, kā arī ilūziju muzejs un juvelierizstrādājumu muzejs.
Konesera 2, Varšava
Koneser.eu

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu