Uzvara kaujā ar baktērijām • IR.lv

Uzvara kaujā ar baktērijām

Colofelo Msimango bija viena no retajām, kas piekrita iesaistīties eksperimentālā pētījumā un tagad ir pilnīgi izveseļojusies no īpaši bīstama tuberkulozes paveida. Foto — The New York Times
Donalds Maknīls, © The New York Times News Service

Zinātnieki atklāj jaunu ārstēšanas metodi pašam nāvējošākajam tuberkulozes paveidam

Kad viņa piekrita pievienoties jaunu zāļu izmēģinājumam, mirstošā jaunā sieviete svēra tikai 25 kilogramus. Viņu bija pārņēmušas nāves bailes. Medmāsas paskaidroja, ka pacienti pārvedīs uz kādu nomaļu Johannesburgas piepilsētas slimnīcu, kurā bieži siro zaļie pērtiķi.

«Ātrās palīdzības mašīnā es raudāju visu laiku,» atceras dienvidafrikāniete Colofelo Msimango. «Viņas pateica, ka man būs jādzīvo kopā ar pērtiķiem. Ka personāls tur nav tik laipns. Ka ēdiens ir slikts. Un vispār maz cerību, ka es kādreiz atgriezīšos. Viņas brīdināja manus vecākus sakārtot apdrošināšanas dokumentus, jo skaidrs, ka es mirstu.»

Kopš tā laika ir pagājuši pieci gadi un Colofelo (25) ir pilnībā atbrīvojusies no paša ļaunākā tuberkulozes paveida. Viņa jūtas labi, sver 47 kilogramus un audzina mazo dēliņu. 

Colofelo bija pievienojusies salīdzinoši mazam klīniskajam pētījumam — tikai 109 pacienti —, taču eksperti sākotnējos rezultātus raksturo kā lielisku atklājumu. Dati liecina, ka no nāvējošās sērgas, kāda ir īpaši rezistentā tuberkuloze, atveseļojās 90% slimnieku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu