Ko iegūst uzņēmums, ieviešot trauksmes celšanas sistēmu • IR.lv

Ko iegūst uzņēmums, ieviešot trauksmes celšanas sistēmu

5
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Jānis Veide, Inese Tauriņa

Šā gada 1. maijā spēkā stājās Trauksmes celšanas likums, kas paredz trauksmes cēlēju aizsardzību un aicina cilvēkus neklusēt par nejēdzībām darba vietā. Lai to veicinātu, visām valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī privātiem uzņēmumiem ar vairāk nekā 50 darbiniekiem ir jāievieš iekšējā trauksmes celšanas sistēma. Iesakām arī mazākiem uzņēmumiem apsvērt iespēju šo sistēmu ieviest, tā uzlabojot uzņēmuma darbību.

Jaunā sistēma nosaka, ka trauksmes celšanai uzņēmuma darbinieks var izmantot vienu no šiem mehānismiem: 1) uzņēmuma iekšējā sistēma, 2) kontaktpunkts – Valsts kanceleja, 3) biedrība vai nodibinājums, t. sk. “Sabiedrība par atklātību – Delna”. Ja nevienu no šiem mehānismiem nevar izmantot vai tie nestrādā, trauksmi var celt arī sniedzot informāciju publiski.

Trauksmi darbinieks var celt savā uzņēmumā vai iestādē, ja iekšējā sistēma ir ieviesta un viņš tai uzticas. Ikviens iedzīvotājs – gan tie, kuru uzņēmumā šāda sistēma nav prasīta, gan tie, kuru uzņēmumos darbojas trauksmes celšanas sistēma, var celt trauksmi arī ar biedrības starpniecību, piemēram – Delnas Trauksmes celšanas centrā, tādejādi arī saņemot likumā noteikto aizsardzību.

Trauksmes celšanas mehānisma ieviešana uzņēmumā ir ne tikai likuma prasību izpildīšana, tā sniedz arī virkni ieguvumu:

  1. Uzņēmuma iekšējās vides un savstarpējās uzticēšanās uzlabošana

Ieviešot drošus ziņošanas kanālus un nodrošinot to pareizu darbību, ir iespējams uzlabot uzņēmuma iekšējo vidi. Lai darbiniekiem tiktu sniegta droša iespēja ziņot par pārkāpumiem, procedūrai jābūt skaidri definētai: 1) kā ziņot, 1) kur ziņot, 3) par ko ziņot, 4) kurš saņems un izskatīs ziņojumu. Likums paredz, ka trauksmes cēlēja ziņojumam piekļūst tikai ierobežots personu loks, kuriem tas ir nepieciešams, lai izmeklētu iespējamo pārkāpumu. Tas rada atmosfēru, kurā par problēmām tiek runāts, un tās tiek atklāti risinātas.

  1. Iespējamo kļūdu un problēmu identificēšana

Trauksmes celšanas mehānisms starptautiskajā praksē ir pierādījis sevi kā vienu no efektīvākajiem un lētākajiem veidiem, kā uzņēmumam uzzināt par problēmām vai pārkāpumiem, kas tajā notiek. Ja uzņēmuma atbildīgie darbinieki uzzina par problēmām, tas ļauj problēmas novērst. Tādēļ iesakām arī Latvijas uzņēmumiem izveidot sistēmu, kurai darbinieki uzticas un kuru izmanto.

  1. Uzņēmuma reputācijas apdraudējuma novēršana

Trauksmes celšanas likums personai, kura vēlas celt trauksmi, sniedz plašas izvēles iespējas, kur vērsties un ziņot par pārkāpumu. Ja uzņēmums ir izveidojis drošu un uzticamu iekšējo trauksmes celšanas kanālu, darbinieki biežāk izvēlēsies izmantot to, nevis kādu ārpus sava uzņēmuma. Tādejādi uzņēmums var savlaicīgi reaģēt uz problēmu un to novērst – pirms radies lielāks kaitējums vai problēmas kļuvušas zināmas konkurentiem, sadarbības partneriem, kontrolējošajām iestādēm vai plašākai sabiedrībai. Tādejādi varēs koncentrēties uz identificēto problēmu risināšanu un darbības uzlabošanu, nevis publiski skaidroties.

  1. Būt atbildīgam darba devējam

Arvien vairāk augsti kvalificētu darbinieku pirms pieteikšanās uz vakanci vērtē uzņēmuma uzbūvi un tostarp iekšējās pārvaldības mehānismus. Labas pārvaldības principu ievērošana un trauksmes celšanas sistēmas esamība uzņēmumā ir būtisks signāls, ka uzņēmums atbildīgi izturas pret darbiniekiem. Arvien biežāka ir prakse, ka kvalificētais darba spēks aizplūst uz uzņēmumiem, kuri spēj un grib parūpēties par tā darbiniekiem, sakārtotu darba vidi un kopējo reputāciju, godīgu un tiesisku uzņēmējdarbību.

  1. Veicināt sabiedrības izpratni par savlaicīgu negadījumu novēršanu

Lai Trauksmes celšanas likums sekmīgi darbotos, nepieciešama arī Latvijas darba kultūras un iedzīvotāju uzskatu maiņa. Praksē ir pierādījies, ka trauksmes cēlēji ne tikai ziņo par dažādiem pārkāpumiem, bet ar saviem ziņojumiem glābj cilvēku dzīvības. Tādēļ ir jāturpina skaidrot trauksmes celšanas nozīmīgums, lai mainītu iedzīvotāju aizspriedumus un veicinātu trauksmes celšanu. Ar šo likumu no valsts puses tiek skaidri definēts, ka prettiesiskas darbības netiek tolerētas un personas, kuras ziņo par noziegumiem, ir varoņi.

Uzņēmēji, kas ievieš reāli strādājošas trauksmes celšanas sistēmas un par tām izglīto darbiniekus, veicina aktīvas sabiedrības veidošanu, tā veicot nozīmīgu darbu Latvijas valsts attīstībā.

 

Autori ir Jānis Veide, “Sabiedrība par atklātību – Delna” jurists; Inese Tauriņa, Alianses pret korupciju Latvijā vadītāja, “Sabiedrība par atklātību – Delna”

Komentāri (5)

Ingus Fridmanis 19.08.2019. 13.06

Drosmas kundze. Krīze nav valstī, krīze ir jūsu galvā un informācijas avotos, kurus jūs patērējat.

Izslēdziet TV un nelasiet žēlabainos Sorosa Lsm.lv un Saskaņas delfi.lv interneta rakstus, dzīvojiet savu dzīvi.

Atkarīgā no negativitātes.

+1
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > Ingus Fridmanis 19.08.2019. 13.31

    nekā nebūs ! ko jūs iedomājieties?!!!

    Lūk – klausos raidījumu – Latvijas sabiedriskajos medijos – https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/ka-labak-dziivot/bus-jauzstada-dumu-detektori.-cilveka-dziviba-ir-vairak-verta-ne.a120437/-

    viens no zvanītājiem uzdod jautajumu – kuros normatīvajos aktos tad ir visas šīs vugd prasības fiskētas .

    Neceriet domāt pozitīvi un lūk , cerēt, ka runātāji nosauc, ka tados un tādos – nē – cilvēki tā arī paliek nezinot , jo runātāji tos likumu vai normatīvu pantus nenosauc

    – ticēt, neticēt tam, ko stāsta , ir vai nav tadi noteikumi – nav saprotams

    jāiet uz baznīcu un jālūdzās , vai jāziedo uguns dievībai – vietējai – lai ir žēlīga –

    ja reiz Valsts finansēti mediji – nu tad grūti pateikt vai uzrakstīt, par kādiem noteikumiem ir runa ?

    un šis nežēlīgais personīgās dabas uzbrukusm – Atkarīgā no negativitātes – kā jums kauna nav – NA /zzs biedrs – es kā reiz gribu dzīvi sakārtot lai viss ir labi – bet luk – bardaks vispārējs u n tad vēļ šāds fridmanis te iekož – kājā

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Sskaisle 19.08.2019. 10.35

No FB – būtiskais nav tas, ka šo info ir p ublicējis Gobzems, būtiskākais ir tas, ka tad , kad lasīju, ka izkrapti ir miljoni, bet darbiniece vienkārši atlaista – tad es sapratu , kārtējo reizi, ka šai valstī nemainīsies pilnīgi un galīgi nekas.

Jau daudzkārt esmu rakstījusi, ka Rīgas centrāltirgū atklāti piedāvā spirtjik sigareti. Bet nesen – tirgū aiz stockmann notika arī atklāta tirgošana – jauniem puišiem – iespējams pat nepilngadīgajiem āprdeva cigaretes – atklāti un neslēpjoties

protams, ka to uzreiz saka – nu krievu saskaņa ušakovs utt.

Es nekad tā neesmu domājusi, es vienmēr esmu zinājusi , ka patiesie labuma guvēji ir tie bandīti, kuri kontrolē kontrabandu uz Latvijas un Krievijas robežas un kurus aizsedz politiķi. Ja es zinātu , kuri tieši – uzrakstītu gan sūdzību, gan iesniegumus , gan medijiem – bet, protams, ka konkrēti, kuri tie ir zi
n labi ja daži politiķi – viss tas ir tik noslepenoti , kā ar itāļu -ai patiesībā jebkuru mafiju – zinam, ka ir , baidamies, bet neko izdarīt nevaram, jo viņus sargā pašu politiķi

šis likums ir kā plāksteris beigtam cālim – lai veseļojas …. izmisīgi , protams

Aldis GobzemsPatīk lapa
18 h ·
Pienācis laiks kārtējam “Vai varētu būt, ka”.
Tātad par šonedēļ ziņās lasāmo, ka aizturēta PVN shēmotāju grupa un tajā skaitā shēmotājs, kurš bijis dzīvesbiedrs Valsts ieņēmumu dienesta darbiniecei, kura tagad aizgājusi no amata.
1. Vai varētu būt tā, ka minētā VID darbiniece ir Līga Semule, PVN pārbaužu nodaļas vadītāja?
2. Vai varētu būt tā, ka aizturētais ir aptuveni 19 gadus cietumā jau nosēdējušais Alnis Semulis?
3. Vai varētu būt tā, ka tur (cietumā) iepazinās ar Igoru Nagorniju, Isariju Finbergu (sēdējis arī par epizodēm ar nervus stindzinošu saturu) u.c., ar kuriem uztur aktīvas attiecības gadiem un iesaistīts Skolas ielas arhitektu nama sāgā “labo un aizsargājamo” pusē?
4. Vai varētu būt tā, ka Līga Semule strādāja VID no kāda 2000.gada un ka ģimenes ienākumu nozīmīgs avots ir pvn shēmas un, iespējams, korumpētu finanšu policistu pakalpojumi, kurus izplata ar Alņa Semuļa un Isārija Finberga starpniecību?
5. Vai varētu būt tā, ka ģimene dzīvo Lilastē, nesen pabeigtā 3-stāvu savrupmājā, ap 400m no jūras, kadastra nr.8033 004 0572, Mazladiņi, nostiprināta valdījumā vai lietošanā uz Līgas Semules vārda? Vai varētu būt tā, ka celtniecībā ieguldīts ap 300-350 tūkstošiem bez kredīta?
6. Vai varētu būt tā, ka ģeogrāfiski māja atrodas ap 500m no Andra Šķēles apdzīvotajiem “Màkoņiem” (kas liecina par ekskluzīvu dzīvesveidu, ko var atļauties tikai ļoti turīgas personas)?
7. Vai varētu būt tā, ka Līgas Semules alga VID bija ap 1’300 neto, bet Alnis Semulis noformēts kā minimālās algas saņēmējs Isārija Finberga firmā. Tādējādi, vai varētu būt tā, ka līdzekļu izcelsme mājas celtniecībai prezumējama no ienākumiem no pvn shēmu realizācijas?
8. Vai varētu būt tā, ka mājā regulāri ir bijuši lielā daudzumā akcizējamu preču – alkohola kontrabanda? Vai varētu būt tā, ka tā tika konstatēta arī 2014.gada kratīšanā, bet netika izņemta, jo tiesneša lēmumā par kratīšanu un izņemšanu nebija norādīta?
9. Vai varētu būt tā, ka lietā figurē arī tādas personas kā Aizupietis, Dokāns un citi, kas figurē arī “labo un sargājamo” sarakstā Skolas ielas arhitektu nama sāgā?
10. Vai varētu būt tā, ka cietumnieks ar stāžu Alnis Semulis un VID augsta ranga nodaļas vadītāja Līga Semule redzami zemāk norādītajā fotogrāfijā?
11. Vai varētu būt tā, ka Līgas Semules brālis Māris Nicmanis ir VID nodokļu inspektors (izbijis VID izmeklētājs) un viņam, tāpat kā Līgai Semulei faktiski valdījumā ir gandrīz vesels ciemats Lilastē, spriežot pēc nekustamo īpašumu skaita?
P.S. Vai varētu būt tā, ka VID ir pilnībā sapuvis (jo to visu gadiem neredzēt ir jāmāk) un ka tas arī izskaidro interesi, cik bieži es vai kāds cits lieto tualetes papīru, vienlaikus nespējot redzēt, kā dzīvo augsta ranga VID darbinieki un to ģimenes?

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 19.08.2019. 12.35

kā jau čekistu lielvalstī – nabagiem, kuri tiek mocīti visnežēlīgāk – pieeja tiesu sistēmai ir liegta-
ja manā dzīvoklī kāds vugd man kaut ko pārmetīs- iespējams es viņam uzbrukšu un nodarīšu miesas bojājumus – dusmās bezspēcīgās dusmās

lūk – ko mums ziņo ltv1 – bet – lūk ko mums noklusē ltv1 un visas ministrijas – kā saka – lai nabus varētu turēt terorisma apstākļos – jebkurā brīdī – noteisāt

es gribu būt kārtīga pilsone – neradīt pārkāpumus ne sev , ne sabiedrībai par sliktu

bet Svētā Debess – tiek darīts maksimālais un darītāja ir šī bandītu valsts, lai mana apņemšanās būtu vienkārši bērnišķīga

lūk –

VUGD sāk sodīt par nepareizi uzstādītiem tvaika nosūcējiem
Replay.lv
Panorāma
Ieteikt: 68 Share Tweet
3. augusts, 20:48 | Latvijā
Autori: Māris Klūga (LTV Ziņu dienesta korespondents)
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) piemērojis pirmos sodus par tvaika nosūcēju novadīšanu dabīgās ventilācijas kanālos. Jaunās prasības attiecas uz tvaika nosūcējiem, kas atrodas virs gāzes plītīm. Dienests izstrādājis vēl aptuveni simt dažādus grozījumus ugunsdrošības prasībās, kuras drīzumā skatīs valdība. Tāpat ugunsdzēsēji atgādina, ka no nākamā gada visos mājokļos jābūt uzstādītiem dūmu detektoriem.

https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/vugd-sak-sodit-par-nepareizi-uzstaditiem-tvaika-nosucejiem.a327348/

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu