Kad autors bija dievs • IR.lv

Kad autors bija dievs

4
Reiz Holivudā darbība noris 60. gadu beigās. Filmas galvenie varoņi ir izdomāti personāži: aktieris Riks Daltons (Leonardo di Kaprio) un viņa uzticamais «ieroču nesējs» kaskadieris Klifs Būts (Breds Pits). Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Kventina Tarantīno veltījums Holivudai — nostalģija, zvaigznes un asinis

Jaunā filma esot režisora atmiņu stāsts, tālab recenzijas prologā — cits atmiņu stāsts par filmas pirmizrādi maijā. Kopā ar citiem žurnālistiem un saujiņu Kannu kinofestivāla kārtībnieku bijām atraduši nomaļu terasi Festivālu pilī. No tās pavērās plašs panorāmas skats uz milzīgo cilvēku pūli, kas kompakti ietūcījies Kruazetas bulvāra ielokā un skatījās uz to pašu, ko mēs, — festivāla sarkano paklāju. Pa to uz filmas Reiz Holivudā (Once Upon a Time… in Hollywood) pirmizrādi bija jādodas režisoram Kventinam Tarantīno un lentes zvaigznēm — Bredam Pitam, Leonardo di Kaprio. Viņiem parādoties, no bilžu knipsēšanas neatturējās pat notikumu uzraugošie žandarmi. «Kino mitoloģijas Olimps,» apmierināti smaidot, noteica tuvumā stāvošais apsargs. 

Un taisnība — šābrīža Holivudas mitoloģijā nav daudz spožāku «dievību» par Tarantīno un galveno lomu atveidotājiem Pitu un di Kaprio. Un šis statuss nav tikai festivālu vidē iesvaidītu cilvēku izdomājums. Vairāksolīšanā par Reiz Holivudā uzņemšanu iesaistījās daudzas studijas (Warner Bros., Universal Pictures, Sony Pictures u. c.) — šāda situācija mūsdienu Holivudā ir kā Sarkanās grāmatas retums, jo filmu veidošana pašlaik vairāk nekā jebkad ir pakārtota peļņai.

Autoru laikmets

Reiz Holivudā ir veltīta laikiem, kad autori filmu biznesā spēlēja krietni vien lielāku lomu. Tā ir idealizēts un nostalģisks stāsts, kas noris 60. gadu beigās, kad kino zelta laiki ir beigušies, bet režisori vēl aizvien ir industrijas hierarhijas galvgalī. Piemēram, viens no varoņiem — režisors Romāns Polaņskis (Rafals Zavieruha) mājo greznā villā kalna augšā (burtiski virs pārējiem rajona iemītniekiem), traucas visiem garām izveicīgā sporta mašīnā, blakus plīvojot aktrises Šāronas Teitas (Margo Robijas) blondajiem matiem. 

Filmas galvenie varoņi — izdomāti personāži, nevis reālas vēstures personības — ir vesternu seriālu aktieris Riks Daltons (Leonardo di Kaprio) un viņa uzticamais «ieroču nesējs» kaskadieris Klifs Būts. Abi mēģina noturēties virs ūdens, tiesa, katrs savā veidā — Riks Daltons par varītēm negrib izkrist no slavas aprites, bet Klifs Būts — savilkt galus, dzīvodams nomaļā treilerī pie brīvdabas kino ekrāna, kas izskatās kā izvilkts no kāda itāļu neoreālisma darba. Tikmēr turpat netālu, taču gluži kā paralēlā pasaulē dumpīgi noskaņoti jaunieši pulcējas ap kādu mistisku Čārliju (kulta līdera Čārlza Mensona vārds filmā tā arī netiek pieminēts). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu