«Vienīgais iespējamais darījums» • IR.lv

«Vienīgais iespējamais darījums»

5
Jauno vilcienu ārējā izskata vizualizācija
Indra Sprance

Pēc gandrīz desmit gadus ilgušiem mēģinājumiem iegādāties jaunus pasažieru vilcienus ir noticis neticamais — jūlija beigās pielikts punkts cīņām par šo iepirkumu. Pasažieru vilciens par 241 miljonu eiro pirks 32 jaunus elektrovilcienus no kompānijas Škoda Vagonka

Jelgavas, Tukuma, Skultes un Aizkraukles iedzīvotāji var priecāties. Ja melns kaķis nepārskries, tad jau pēc trīsarpus gadiem viņi varēs pārsēsties no vecajiem padomju vilcieniem jaunos. Tie būs ātrāki un ērtāki. Vilcieni būs vienā līmenī ar peronu, kas nozīmē daudz vieglāku iekāpšanu arī ar bērnu ratiņiem un velosipēdiem. Vagonos būs klimata kontrole, mūsdienu prasībām atbilstošas labierīcības. Vilcieni būs aprīkoti arī ar video un audio informēšanas sistēmām, bet to gaita būšot vienmērīgāka, trokšņu līmenis salonā zemāks. Jauno vilcienu ātrums varēs sasniegt līdz 160 km/h (vecajiem vilcieniem tas ir 130 km/h). Maksimālo ātrumu gan būs iespējams attīstīt tikai tajās vietās, kur to nākotnē ļaus dzelzceļa infrastruktūra. 

Pēdējo nepilnu desmit gadu laikā šis ir trešais Pasažieru vilciena (PV) mēģinājums tikt pie jauniem vilcieniem. 

Gandrīz visus iepirkumus pavadījušas aizdomas par dīvainībām nolikumos, un procesi ap tiem raisīja aizdomas par aizkulišu cīņām viena vai otra pretendenta interesēs. 

Vai ar trešo piegājienu beidzot izdevies labs darījums, satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) skaidru atbildi nesniedz. «Darījums ir vienīgais iespējamais, kādu varējām iegūt šī konkursa rezultātā,» saka Linkaits. Tikai ar laiku varēšot novērtēt, vai tas bijis labākais veids, kā iepirkt jaunos vilcienus, un vai iepirkumā minētā specifikācija «bija pati atbilstošākā vai ne».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu