Fotogrāfisks uzbrukums Monsanto • IR.lv

Fotogrāfisks uzbrukums Monsanto

Matjē Aslēns (pa labi) un Serhio Valensuels Eskobedo. Foto — Kristīne Madjare
Evita Goze

Es neesmu aktīvists. Ja es tāds būtu, es nevis fotografētu, bet dedzinātu ĢMO laukus un savās mājās izmitinātu imigrantus, saka fotogrāfs Matjē Aslēns. Viņi ar kuratoru Serhio Valensuelu Eskobedo veidojuši vērienīgu projektu, kas atmasko ASV agroķīmijas milzi Monsanto. Abi uzskata, ka fotogrāfijā ir jārunā par sociāli nozīmīgām tēmām

Franču un venecuēliešu izcelsmes fotogrāfs Matjē Aslēns piecus gadus veltīja skandalozā ASV ķīmijas ražotāja Monsanto atmaskošanai. Rezultāts ir apjomīga fotogrāmata, pilna ar šokējošiem attēliem — gadu desmitiem ilgušā korporatīvā kurluma smagajām sekām gan videi, gan cilvēkiem. Attēlus papildina izsmeļoši teksti, arhīvu materiāli, tiesvedības dokumenti un Monsanto optimisma pilnās reklāmas no 40. līdz 80. gadiem, kas izskatās biedējoši absurdas. Grāmatā ir attēli no piesārņotajām vietām, nelegālām izgāztuvēm, stāsti par to kaitējumu cilvēku veselībai, spiedienu lauksaimniekiem izmantot patentētas ĢMO sēklas, izpostītām saimniecībām un Agent Orange upuru portreti — visbiežāk zem šo cilvēku attēliem redzams paraksts «virkne ģenētisku traucējumu un iedzimtu defektu». Herbicīdu ar šādu nosaukumu ASV aviācija izmantoja Vjetnamas kara laikā. Monsanto bija viens no tā ražotājiem.

Matjē un projekta Monsanto: fotogrāfiska izmeklēšana kurators čīlietis Serhio Valensuela Eskobedo jūlija vidū pabija Latvijā, lai sniegtu vienu no ISSP Starptautiskās Fotogrāfijas vasaras skolas meistarklasēm. 

Matjē, kā tu ieinteresējies par Monsanto? Kādā intervijā minēji, ka tavs tēvs ir aktīvists, un viņš par to pastāstījis.
Matjē. Nezinu, vai viņš ir aktīvists. Taču viņu uztrauc sociālās, ekoloģiskās problēmas, un Monsanto ir viena no tām, viņš man par to pastāstīja. Stāsts mani ieinteresēja, bet tobrīd nezināju, ka tur būs paslēpts tik daudz kā nozīmīga. Sāku iepazīties ar dažādiem pētījumiem, lielākoties tie bija dokumentālo filmu veidotāju, vides aktīvistu un žurnālistu darbi. Pētīju, kas par šo tēmu ticis rakstīts, darīts. Un attapos pie milzīgā stāsta — Monsanto. Lielākais izaicinājums bija izdomāt, kā to izstāstīt. 

Fotogrāfijas pasaulē šis ir neparasts projekts. Protams, netrūkst darbu, kas runātu par sociālām vai ekoloģiskām problēmām, bet reti kurš uzbrūk konkrētai korporācijai.
Matjē. Iespējams, atšķirība ir tā, ka es mēģinu skaidri norādīt uz problēmu. Pat ja fotografēju sekas — piesārņojumu, cilvēkus ar fiziskiem defektiem, lauksaimniekus, kas iesūdzēti tiesā —, es to daru, lai precīzi parādītu problēmas sakni. Proti, Monsanto. Protams, mans darbs ir par ekoloģiju, ilgtspējību, plēsonīgu uzvedību ekonomikā un tā tālāk, taču īpaši es pievēršos Monsanto. Šajā ziņā esmu ļoti artikulēts — mans darbs ir tiešs uzbrukums šai korporācijai un tiešs uzbrukums kompānijai Bayer, kas iegādājās Monsanto. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu