Nākamā revolūcija? • IR.lv

Nākamā revolūcija?

21
Raivis Vilūns

Kamēr vieni apzināti sēj paniku, ka 5G izvārīs smadzenes, citi gaida pašbraucošos auto un viedās pilsētas. Tomēr realitātē 5G tehnoloģijas augļus ikdienā vēl ilgi nemanīsim

Jūlijā Tele2 un LMT ar pirmo bāzes staciju iedarbināšanu sāka 5G tīkla ieviešanu Latvijā. Trešais operators Bite to testa režīmā izmēģina kopš jūnija. 5G no tehnoloģiju pasaulē apmuļļātas atslēgfrāzes kļuvis par gandrīz mītisku būtni, kas vieniem saistās ar gudrajām pilsētām un zinātniskās fantastikas līmeņa tehnoloģijām, bet citiem — ar veselības riskiem. Bažas svārstās no piesardzīgas skepses līdz sazvērestības teorijām. Realitātē 5G ir loģiska jau pieejamo un plaši izmantoto mobilo sakaru tīkla evolūcija. Tā no 4G izmantotajiem radioviļņiem atšķiras ar augstāku frekvenci un plašākām iespējām tā sauktajam lietu internetam un sensoru tīkliem.

Kailfoto un gadžeti 

5G (fifth generation — angļu val.) ir piektā mobilo tīklu attīstības paaudze. Blogere Ksenija Andrijanova, komentējot bažas par 5G ietekmi, asprātīgi aprakstījusi mobilo tīklu paaudzes: «2G iepriecināja ar SMS un MMS un bija patiess prieks visiem, kas gribēja sūtīt savus kailfoto pa telefonu. 3G un 4G piedāvāja jau ātrāku un ātrāku internetu telefonā. Savukārt 5G tavā telefonā nodrošina to, ka kaķu un pliko meiteņu bildes un video ielādējas vēl ātrāk un efektīvāk.» Patiešām — viens no tūlītējiem un viegli izprotamiem ieguvumiem lietotājiem būs ātrāks un stabilāks tīkls.

LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis Ir skaidro: «Ja bija vēl kas, kam telefona ātrums bija par lēnu, tādu problēmu vairs nebūs.» No tīkla ātruma un stabilitātes ieguvums būšot arī videospēļu cienītājiem. Tehnoloģiju blogeris Kristaps Skutelis min, ka gala lietotājam būs iespēja tikt pie interesantākiem tīklā saslēgtiem «gadžetiem», kas patērē mazāk enerģijas, jo spēj datu nosūtīšanas darbu paveikt daudz ātrāk. «Jo augstāka frekvence, jo lielāka iespēja radīt energoefektīvas iekārtas,» skaidro Skutelis. Kā piemēru viņš min iespēju ielās zem asfalta ievietot sensorus, kas varētu tīklā ziņot par brīvām stāvvietām pilsētā. «Nevajag pat autonomās mašīnas — jau tagad mūsdienīgie ražotāji taisa mašīnas, kurām ir svarīgi spēt savā starpā ātri un stabili sazināties,» stāsta Skutelis.

Galvenais — tīkla stabilitāte

Tomēr, kā Ir norādīja Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs un LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis, ātrums nav galvenā 5G priekšrocība. Galvenais ieguvums ir tīkla stabilitāte. «Cilvēks, sēžot mājās, varētu ar pulti attālināti vadīt traktoru. Ļoti populārs piemērs ir arī attālinātā ķirurģija,» Vancovičs sauc piemērus ļoti augstas precizitātes darbībām īstajā laikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu