Tīrie ziemeļi • IR.lv

Tīrie ziemeļi

Barents Smilšu ielā 3. Barents.lv. Pamatēdienu cenas 24—42 eiro
Ieva Kalēja

No jūras izskalotam kokam piemīt reizē kaut kas elegants un negaidīts. Tā gaišpelēkā krāsa izstaro klusu, toties cēlu pašpārliecību, bet negaidītie zaru vai sakņu izlocījumi neļauj acij neuzmanīgi pārslīdēt pāri — tie aizķer un notur. Ieliec pareizā ielogā, un dabas velte kļūst par mākslas darbu.

Šāda izsmalcināta vienkāršība piemīt šovasar Vecrīgā atvērtajam restorānam Barents, kura vārds pats par sevi uzbur palsu ziemeļu gaismu, apskaidrojoši svaigu gaisu un, protams, jūras gardās bagātības. Restorāna zāle, kura ver durvis tikai uz vakariņām, šai sajūtai dod perfektu telpisku ietvaru — galdi no jūras izskalota koka gaišpelēkā krāsā, sienas un krēsli piešķir telpai smilškrāsas akcentus, lielie logi — plašumu, it kā pat no Smilšu ielas varētu redzēt apvārsni, bet tālajā stūrī pie atvērtās virtuves kā vecs zvejnieku ostas mols stiepjas gara tumškoka lete, kura izgriezta no Daugavā vairākus tūkstošus gadu dzelmē nogulējuša melnozola stumbra. Bet zāles vidū kā klints stāv akmeņaina lete, uz kuras izlikts dienas «ķēriens» — austeres, langusti, Svētā Pētera zivs un Kanādas omāri.

Dodoties meklēt piedzīvojumus ziemeļos, nepieciešami labi un uzticami pavadoņi, un Barentā tādu netrūkst. Virtuvi vada bijušais Vincenta šefpavārs Ivans Šmigarevs. Vīnzinis ir 2019. gada Latvijas vīnziņu čempionāta uzvarētājs Kaspars Reitups. Viesmīļi ir ieinteresēti un zinoši, prot aizrautīgi pastāstīt gan par restorānu, gan piedāvātajiem ēdieniem.

Un ir, par ko stāstīt — par mazām, stingrām Kumamoto austerēm, kuru čaulas ir tik skaistas, ka jāatnes pie galda parādīt. Par Fēru salu lasi, kurš tiek auksti kūpināts tūlīt pēc noķeršanas. Par glazētu puķkāpostu ar dzidrinātā sviestā ceptām mandelēm, kurām izcilu garšas niansi piešķir pēdējā brīdī pievienotas piparmētras. Par Svētā Pētera zivi ar topinambūra fondantu un fermentētām aprikozēm, par Ziemeļjūras mencu ar karamelizētiem cigoriņiem, par kazas siera sorbetu ar karamelizētiem saulē žāvētiem tomātiem un meža zemenēm…

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu