Atšķirīgs, bet mūsējais • IR.lv

Atšķirīgs, bet mūsējais

Ilustrācija — Freepik
Ilze Vītola

Daudzveidīgs darbinieku kolektīvs var sniegt neskaitāmus ieguvumus savai darbavietai. Taču tikai ar nosacījumu, ja darba vide ir visiem darbiniekiem pieejama un labvēlīga

Pērn veiktā pētījumā konsultāciju uzņēmums Boston Consulting Group secinājis, ka uzņēmumi, kuru komandā strādā dažādu tautību un uzskatu cilvēki, gūst par 19% lielākus ienākumus nekā viņu konkurenti. Pēdējo gadu laikā tapis ne mazums pētījumu, kas uzsver dažādības labvēlīgo ietekmi uz biznesu. Auglīgāka ideju ģenerēšana, saliedētāka komanda, jauni produktivitātes rekordi — tie ir daži no ieguvumiem, kas tiek solīti, ja uzņēmums atvērs durvis darbiniekiem no dažādām sabiedrības grupām. 

Taču patiesībā sabiedrība jau ir dažāda. Un daudzveidīgs kolektīvs ir nevis uzņēmuma ambīcija, bet realitāte. Arvien pieaugošā migrācija, dzimumu nevienlīdzība, diskriminācija etniskās piederības dēļ — šīs un citas aktuālas problēmas liek uzņēmējiem prātot, kā padarīt savu uzņēmumu par darbavietu, kurā katrs darbinieks neatkarīgi no dzimuma, vecuma, etniskās piederības vai politiskās nostājas jūtas respektēts un novērtēts.

Aiziet vai izdeg

Laimīgs darbinieks, kā zināms, ir arī labs darbinieks. Cilvēka labsajūtu nosaka darba vide un tas, cik tā piemērota viņa vēlmēm, vajadzībām un vērtībām. Taču vide neaprobežojas tikai ar darbinieka kabinetu, svarīgs ir arī mikroklimats kolektīvā, attiecības starp vadību un padotajiem, uzņēmuma kultūra, darba slodze, profesionālās attīstības iespējas un fiziskās vides pieejamība.

Kas notiek, ja darba vide nav patīkama? Talantīgam cilvēkam, kas kaut kādā veidā atšķiras no vairuma uzņēmumā strādājošo, nereti ir daudz vairāk jānopūlas, lai viņa viedokli sadzirdētu. Šā cilvēka atšķirība no pārējiem kolēģiem var būt pamats kādiem nevajadzīgiem pieņēmumiem, kas vadībai traucē ieraudzīt viņa potenciālu. Tādējādi cilvēks, kas darbavietā īsti nejūtas savā ādā, agri vai vēlu meklēs citu darbu vai motivācijas trūkuma dēļ izdegs. Savukārt veselīga un iekļaujoša kultūra palielina darba ražīgumu un veicina darbinieka piederības sajūtu darbavietai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu