Pagātne bez tumšiem traipiem • IR.lv

Pagātne bez tumšiem traipiem

Ilustrācija — Shutterstock
Jānis Vēvers, speciāli Ir Nauda

Digitālie rīki palīdz uzņēmumiem atrast par tiem publiskoto negatīvo informāciju un padara to nemanāmāku jauniem klientiem

Uzņēmuma reputācija ir tā panākumu stūrakmens. Jo īpaši laikmetā, kad liela daļa cilvēku pirms pirkuma veikšanas ievāc maksimāli daudz informācijas par uzņēmumu — sākot no paša uzņēmuma publiskotās informācijas un beidzot ar citu cilvēku atsauksmēm vai sūdzībām. Un kuram gan nav gadījies darbības sākumposmā sastrādāt kādas muļķības, pārpratuma dēļ iedzīvoties strīdā ar klientu vai tamlīdzīgi iegūt melnu traipu uz rūpīgi koptā reputācijas mundiera? No visiem grēkiem atbrīvoties nav iespējams, taču ikvienam uzņēmējam ir pa spēkam gādāt, lai kompānijas tēls tīmekļa ārēs ir pēc iespējas tīrāks, vai vismaz zināt, kādi pārmetumi būs jāatspēko. 

Vēl jo īpaši sakopt uzņēmuma digitālo «seju» tieši tagad mudina Vispārīgā datu aizsardzības regula (VDAR). Ja pie kādas senas lietas iztirzāšanas parādās klientu dati, kuriem tur nevajadzētu būt, var sanākt pamatīgas un dārgas «ziepes». 

Lai arī pastāv uzskats, ka viss, kas nonācis internetā, kļūst gluži kā akmenī iecirsts  — negrozāms, nepārveidojams un nesavaldāms —, tā gluži nav. Pagātnes kļūdas zināmā mērā ir iespējams izlabot.

Redzamā un neredzamā pēda

«Digitālais nospiedums» parasti tiek iedalīts divās grupās — pasīvais un aktīvais. Pirmajā ietilpst visa nejauši atstātā informācija, par kuras ievākšanu lietotāji bieži vien pat nenojauš. Piemēram, interneta vietnes uzkrāj statistiku, cik bieži no kādas IP adreses tās apmeklētas, cik un kāds saturs skatīts. Tikai pēc datu regulas stāšanās spēkā daļa vietņu informē, ka ievāc datus apmeklētāju interešu analizēšanai, un bieži vien no šāda likteņa nemaz nevar atteikties. Proti, lai lapu aplūkotu, jāpiekrīt noteikumiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu