Delna: jāizbeidz nepieņemama NVO finansēšanas prakse • IR.lv

Delna: jāizbeidz nepieņemama NVO finansēšanas prakse

8
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Vēstule adresēta zemkopības ministram Kasparam Gerhardam (NA) un finanšu ministram Jānim Reiram (JV)
Par nepieņemamas nevalstisko organizāciju finansēšanas prakses izbeigšanuun sistēmas ieviešanu sabiedriskā labuma organizāciju stiprināšanai
Sabiedriskā labuma organizācija “Sabiedrība par atklātību –Delna” (Delna) aicina zemkopības ministru reaģēt uz Valsts kontroles šā gada 22. jūlijā publicēto revīzijas ziņojumu par lauksaimniecības, meža un zivsaimniecības nozares nevalstiskajām organizācijām (NVO) piešķirto budžeta līdzekļu lietderību un izveidot jaunu kārtību, kādā tiek piešķirts finansējums un veidotas konsultatīvās padomes.
Delna aicina ieviest Valsts kontroles rekomendācijas un nodrošināt atklātības, atbildības un godīgas konkurences principu ievērošanu, ņemot vērā sabiedrības vajadzības.
Revīzijas secinājumi parāda, ka joprojām ir iestādes, kas neprot atbildīgi un taisnīgi apieties ar valsts budžeta līdzekļiem. Tāpēc Delna publiski aicinājusi arī citasvalsts un pašvaldību iestādes rīkoties proaktīvi un pašām pārskatīt savu sadarbību ar NVO un tās pilnveidošanas iespējas, lai nodrošinātu atklātību un vienlīdzīgu piekļuvi lēmumu pieņemšanas procesam.
Delnas ieskatā revīzijas secinājumi ir signāls, ka nepieciešams pārskatīt kopējo NVO finansēšanas kārtību, ieviešot vienotu un godīgu sistēmu. Šobrīd organizācijas, kam piešķirts sabiedriskā labuma statuss, nesaņem nekādu tiešu finansiālu atbalstu no valsts budžeta. Tajā pašā laikā revīzijas ziņojums rāda, ka naudu, ko varētu izlietot sabiedrības interešu aizstāvībai, faktiski saņem dažas lauksaimnieku organizācijas.
Lai palīdzētu Latvijā attīstīt pilsonisko sabiedrību, Delna ierosina veidot finansēšanas modeli, kas stimulētu sabiedriskā labuma organizācijas pašām celt savu kapacitāti. Politisko partiju stiprināšanas nolūkos Latvijā ir ieviesta sistēma partiju finansēšanai no valsts budžeta līdzekļiem. Par katru iegūto balsi Saeimas vēlēšanās partijai, par kuru nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, gadā tiek piešķirts 0,71 eiro. Līdzīgi sabiedriskā labuma organizācijām, kas spējušas piesaistīt noteiktu biedru skaitu, būtu jāpiešķir finansējums par katru biedru, kas attiecīgajā gadā samaksājis biedra maksu. Paralēli nosakot maksimālo biedra maksu un minimālo biedra maksu samaksājušo biedru skaitu. Modelis stimulētu sabiedriskā labuma organizācijas pilsoniskajās aktivitātēs iesaistīt vairāk privātpersonu un uzņēmēju un nodrošinātu ilgtspēju. Delna labprāt klātienē plašāk skaidrotu ierosinājumus sabiedriskā labuma organizāciju finansēšanai un valsts stimuliem ziedojumu un biedra naudu piesaistei.

 

Biedrības “Sabiedrība par atklātību –Delna” kolektīva vārdā

Padomes priekšsēdētājs Valdis Liepiņš

Direktore Liene Gātere

Komentāri (8)

kirshblac 03.08.2019. 15.29

Delna ir tikpat lieka organizācija.

+4
-1
Atbildēt

0

J.Biotops 05.08.2019. 09.17

Šoreiz piekrītu “Delnai” – nepieņemamā NVO finansēšanas prakse tiešām jāizbeidz. Konsekventi jāizbeidz.
Organizācija, kur tās biedriem ir patiesi vajadzīga, savai uzturēšanai izmanto biedru iemaksas (biedru naudas, ziedojumus…), pie tam nekādā gadījumā neviens no ārienes nedrīkst noteikt iemaksu maksimumu (bieži nepieciešams pašiem noteikt minimumu) Kura saņem vai diedelē naudu no valsts, vairs nav nevalstiska. Ja tā vēl sauc sevi par NVO – tātad ir arī melīga.
Organizācija, kura pārtiek no nodokļu maksātāju naudas, kas netiek saņemta iepirkuma kārtībā brīvas konkurences apstākļos jāsauc PVO – Parazitējoša valstiska organizācija. Tādu mums netrūkst, visām nepietiek naudiņas, cik gribētos, tāpēc arī kašķi neizbēgami.
Pilsonisku sabiedrību veido nevis valsts apmaksāti funkcionāri, bet tikai un vienīgi paši pilsoņi pēc savas brīvas un AKTĪVAS gribas. Ja tādas nav – nekā. Diemžēl redzam, ka Latvijā tiešām nav. Skumīgi, bet maksājumi delnās un ķepās brīvu pilsoņu aktīvu sabiedrību neveidos. Veidos aktīvus diedelniekus, kuru jau tāpat netrūkst – to pierādīs reakcija uz manu ierakstu.

+1
0
Atbildēt

0

Sskaisle 04.08.2019. 12.40

pierakstīju komentāru FB – lai patrioti turpina balsot par NA un ZZS – nekas nemainīsies – lūk, šāda sistēma medicīnā valda kopš sevi atceros – no bērnības, brīvā Latvijas valstī nekas, pilnīgi nekas nav mainījies

No vienas puses ārsti un māsiņas ir nodzīti nabadzībā, no otras puses – viņu attieksme ir kā
lopkāvējiem – truliem deģenerātiem, nevis zvērestu nodevušiem mediķiem .

Ja visi nabagi uzvestos tik necilvēcīgi kā mediķi, tad pasaulei būtu gals , nē – ne pasaulei, bet civilizācijai

Kukulīšu karaļvalsts: Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca. ⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️
Vakar vectēvu atvedu mājās no slimnīcas. Pārrunājām kā tad gāja un ar prieka asarām, ka atbraucis mājās, klausījāmies slimnīcā piedzīvoto. Vectēvs stāstīja, ka pirmās dienas esot bijušas švakas. Ilgi gaidījis ārstus un arī māsiņas bijušas nelaipnas, atnākot uz pārsiešanu- bijušas strupas un rupjas.
“Vectēvs 4:00 naktī piespieda trauksmes pogu, jo sabijās- katerts atnācis vaļā un gulta asinīs bijusi, māsiņa atnāca un sāka kliegt, ka nevajag spaidīt pogas un jāgaida 6:00, tad viņas tāpat atnāktu”.
Palātas biedrs teica, ka jādod esot nauda 2-5 euro, tad viss mainoties. Vectēvam līdzi nebija naudas, krustmātei palūdzām sīkās vienībās 50 euro, lai aiznes, jo izskatās, ka būs jādod. Un……..jē! Attieksme mainās.
Pilnīgi atklāti māsiņas vāc naudu sev un dakteriem. Vectēvs ielika māsiņai halāta kabatā 2 euro un viņa teikusi: “un dakterim?”.
Saprotam, ka viņas dalās un ārsti tās “jumto”.
Vectēvu ved mazgāties un māsiņas apzināti var neattaisīt durvis, lej aukstu ūdeni, nepalīdz piecelties…….dara visu, lai Tev būtu tik viena izeja. Jādod naudu. Un viņš deva.
Vienai iedeva 2 euro, māsiņa jautāja: “vai vēl šokolādes nav, gribētos arī ko gardu”.
Vectēvs aizgājis uz tualeti vakariņu laikā un viss, vakariņu nav. Gāja prasīt, teica, ka jau nokavējis. Bija pagājušas 10 min.
Tad pastāstīja māsiņai notikušo un iedeva 2 euro, lai palīdz tās vakariņas dabūt…un…..3 min. vakariņas bija klāt ar lielu porciju.
Tas viss 3B nodaļa. Visi cilvēki, kuri tur bija centās dot naudu cik katram bija.
Viena sieviete no Liepājas esot gājusi ārstam sūdzēties par šo naudas netiešu prasīšanu un….. dakteris viņu nākamā dienā izrakstīja no slimnīcas ar zilu, piepampušu kāju. Sieviete lūdzās, ka viņai ļoti sāpot, dakters zvanīja dēlam, lai brauc pakaļ, jo vairs slimnīcā neturēšot. Nezina vectēvs, vai tā bija atriebība vai kas, bet palātā vīri esot teikuši, ka nedod Dievs sūdzēties.
Tāda ir patiesība par mūsu valsts medicīnu.
Ir māsiņas un ārsti, kuri ir labi un godprātīgi, bet….ir daudz labi un alkatīgi. Ir arī krāpnieki.
BEZ NAUDAS UZ SLIMNĪCU NEBRAUC!
Arī uzņemšanā dzirdēju, kā pie māsiņas pienāk dakteris un saka: šis pacients ir no (nosauca kaut kādu uzvārdu), viņu te neturam.
Pārējie tik sēdēja tālāk.

Vectēvs visu mūžu strādājis, bija godīgs un maksāja visus nodokļus, neko neprihvatizēja.
Vienmēr ir kvēls Latvijas patriots. Tagad ar asarām acīs pārdzīvo, jo kaut kas nav tā kā tam vajadzēja savā valstī būt.
Mana mācība bija šajā….nemaksā nodokļus ar muļķa cerību, ka valsts Tev palīdzēs. Atstāj daļu sev, jo noderēs.

Viņķele…..beidz tēlot darbu. Sāc strādāt.
Nacionālais veselības dienests Veselības ministrija Valsts ieņēmumu dienests

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu