Ralfs Eilands: nekautrējieties publiski izteikties par sāpošām lietām • IR.lv

Ralfs Eilands: nekautrējieties publiski izteikties par sāpošām lietām

Ralfs Eilands. Foto: Lauris Vīksne

Mūziķis Ralfs Eilands ir atteicies dziedāt ātro kredītu tirgotājiem, rosinājis atklātu vēstuli pret koncertzāles būvniecību uz AB dambja un nesen satricināja ar fotogrāfiju no Londonas praida. Žurnāls Ir ceturtdien stāsta, kas viņu mudina rīkoties “pretī straumei” jeb vairākuma pieņemtajam viedoklim.

Eilands žurnālam teic: «Aicinu [..] nekautrēties publiski izteikties par sāpošām lietām, jo tās idejas, par kurām runājam aizkulisēs, ir labas, dažiem tik pietrūkst drosmes to pateikt publiskajā telpā.»

«Daudzi mākslinieki nav tās gaišākās svecītes uz tortes. Daži ir mīkstie un liekuļi!» kā piemēru viņš min mūziķus, kuri izdomā politkorektas atrunas, kāpēc uzstājas Krievijā, «lai tā vietā pateiktu — nauda nesmird. Mūziķim ir jābūt ar nostāju, viedokli, ja jau viņš uzrunā sabiedrību. Mūzikai ir savs virsuzdevums, ne tikai skaņa,» saka Ralfs un atceras neseno koncertu Tukumā, pēc kura uzrunāja sanākušos ļaudis: «Mīliet sevi, apzinieties savu cenu, nepārdodieties par lētāku summu.»

Ātro kredītu tirgotājiem Eilands nedziedās. Tāda nauda nav vajadzīga, tas ir zem mūziķa goda. Šādu nostāju viņš pauda jau pirms pāris gadiem. Kāpēc citi mākslinieki nevar paziņot, ka nedziedās nevienam no ātro kredītu biznesa? «To var darīt tikai tas, kurš ir pilnībā neatkarīgs. Neesmu Kultūras ministrijas dotēts. Visu naudu nopelnu pats, un pats arī iztērēju.» Kad pirms kāda laika vairāki kultūras un sporta pārstāvji aizstāvēja ātro kredītu uzņēmējus, sakot, ka bez viņu atbalsta nevarēs vairs nodarboties ar savu lietu, Ralfs jautāja pretī: bet bija taču laiki, kad tādu ātro kredītu nebija, — kā tad brauca uz olimpiskajām spēlēm, trenējās un rīkoja lielus koncertus? Kas ir mainījies? Ralfs pats arī atbild: «Vienkārši vieglāk ir nevis pašam nopelnīt, bet kādam pārdoties.»

Rakstu par Ralfu Eilandu lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu