Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Juris Kaža

Pasaules tirgi


Volstrīta.
Trampa un Ķīnas kara ēnā
Lai gan vairāki ASV biržu indeksi uzrāda rekordus, tirgu raksturo nedrošība, tā jūlija vidū secināja The Financial Times. Nelielu biržas kritienu izraisīja ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojums, ka sarunas ar Ķīnu par izlīgumu abpusējā muitas tarifu karā vēl ir tālu no galīgā risinājuma. Ja nekas nemainīsies, Tramps paredzējis aplikt Ķīnas importu 325 miljardu dolāru apjomā ar muitas tarifiem. Vēl tirgus ir neskaidrībā par ASV kompāniju 2. ceturkšņa rādītājiem, kas varētu liecināt par buma beigām — lejupslīdi otro ceturksni pēc kārtas.


Ķīna. S
trauji aug AI tirgus
Strauji aug mākslīgā intelekta (AI) tirgus Ķīnā, ziņo Asia Times. 2018. gadā AI globālais tirgus auga par 52%, un gaidāms, ka 2020. gadā tirgus apjoms sasniegs 10,3 miljardus ASV dolāru. Pasaules mērogā Ķīnas AI industrijas tirgus daļa 2018. gadā sasniedza 13% — valstī bija vairāk nekā 3300 uzņēmumu, kas darbojas šajā nozarē. Galvenie produkti, ko izstrādā ķīnieši, ir saistīti ar datorredzi (machine vision) un seju atpazīšanu, par ko pasaules medijos izskanējuši apgalvojumi, ka šos risinājumus izmanto iedzīvotāju totālai uzraudzībai.


ASV.
Strauja vegānu tirgus izaugsme?
Vegānu pārtikai, kas ražota tikai no augiem, tirgus ASV šogad pieaudzis par 11% un sasniedzis 4,5 miljardus dolāru, ziņo Plant Based News. Lai gan vegānu pārtikas apgrozījums ir neliels uz kopējā amerikāņu pārtikas tirgus fona, izaugsme tajā ir piecreiz straujāka nekā «parastās» pārtikas tirgū. Analītiķi uzskata, ka šis alternatīvais uztura veids turpinās strauju izaugsmi, atspoguļojot iedzīvotāju attieksmes maiņu pret dzīvnieku izmantošanu pārtikas industrijā un tās sekām vides piesārņojumā.

Izejvielas


Nafta, pallādijs un niķelis izejvielu topā
2019. gada pirmajā pusgadā jēlnaftas cena kāpusi par 28,8% saistībā ar saspīlējumu Tuvajos Austrumos un naftas ražotāju valstu (OPEC) vienošanos par ieguves samazināšanu. Pallādijs kļuvis par vērtīgāko dārgmetālu, sasniedzot 1600 dolāru par unci un apsteidzot zeltu. Pallādijs ir pieprasīta izejviela vieglo automašīnu izmešu attīrīšanas sistēmās, un pasaules tirgos jau ir ilgstošs šī metāla deficīts. Savukārt niķeļa cena cēlusies augstā pieprasījuma dēļ — to izmanto arī elektrisko spēkratu bateriju ražošanā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu