Anete Germane, latviešu alfabēta skaidrotāja YouTube • IR.lv

Anete Germane, latviešu alfabēta skaidrotāja YouTube

Pieredzi, kā atraisīti un bez sasprindzinājuma balsī ierunāt tekstus, Anete Germane guva tēta Vitāla Germana uzņēmumā Ieraksti.lv. Viņa ir arī producente podkāstam Uz Austrumu robežas (Theeasternborder.lv). Foto no Anetes Germanes fotoarhīva
Gunita Nagle

Sociālajos tīklos Youtube un Facebook nesen parādījās trīs klipi par latviešu alfabētu. Jauna, daiļa meitene ar lielām brillēm, izirušu bizi un vieglu smaidiņu angļu valodā aicina iepazīties ar latviešu alfabētu. Lūk, «A»! Ar to sākas viņas vārds Anete. Un vārds «apātija», kas raksturo latviešus, kad viņi pēc vēlēšanām atklāj, ka jaunievēlētie politiķi ir tādi paši kā iepriekšējie, no kuriem centāmies tikt vaļā.

Filmiņu veidotāja šogad pabeigusi Glāzgovas Universitāti un ieguvusi divus maģistra grādus: mākslā ar specializāciju kinozinībās un franču valodā. Pašlaik ir praktikante Latvijas pārstāvniecībā Eiropas Padomē Strasbūrā. Doma par šādiem klipiņiem briedusi jau sen, jo, ārzemēs dzīvojot, kļūst bēdīgi, ja ar draugiem nevar apspriest latviešu filmas, smieklīgus video, jokus, mūziku. Jo vairāki zinātu latviešu valodu, jo vieglāk būtu saprasties. «Doma veidot alfabēta video radās un attīstījās aši knaši, un nebija jālauza galva par formātu — «baltā dēļa video» ar runājošu cilvēku ir populārs «jūtubes» risinājums,» skaidro Anete. «Video ir domāti gan svešzemniekiem, kuri atklāj Latviju, gan arī latviešiem, kuri dzīvo un veido attiecības ārzemēs, gan vienkārši jokus mīlošiem tautiešiem, kuri saprot angļu mēli. Mērķis ir ne tikai «mācīt» alfabētu (un nākotnē, iespējams, arī sarežģītākas valodas konstrukcijas), bet ar humoru parādīt un ilustrēt gan neparastas un pat apbrīnojamas, gan vienkārši jaukas un mīļas tautas īpatnības, paražas un mentalitāti,» — tā Anete. 

Jautāta, kā viņa izdomāja, kā raksturot katru burtu, Anete atbild, ka daži izvēlētie vārdi (brangs, šņācējčūska, tarkšķēšana) parāda nedaudz «vintāžo» valodas vidi, ko bērnībā nodrošināja viņas vecāki. Viņi interesējas par kultūru, tāpēc viņiem ir «krāsains vārdu krājums». Bijis kārdinājums likt lietā Ernesta Dinsberga ziņģes, ko Anete zināja bērnībā, bet sapratusi — tas sarežģīs valodas uztveri. Daudz palīdzējušas draudzenes, kuras vairākas dienas klausījās Anetes idejas un palīdzēja tās pilnveidot. Vecāki, noskatījušies video, iedrošinājuši to publicēt. «Tehniski video veidošanas process nebija pārāk sarežģīts, jo labi pārzinu gan filmēšanas tehniskās nianses, gan video un audio apstrādes programmatūru. Jaunums man bija darbs ar zīmēšanas digitaizeri, kuru apguvu video veidošanas procesā,» stāsta Anete.  

Vispirms viņa dalījās ar video vairākās ārvalstu latviešu grupās feisbukā un bijusi patiesi pārsteigta un priecīga, saņemot daudz pozitīvu atsauksmju. «Sapratu, ka projektiņš ir izdevies,» secina Anete, kuras nākotnes sapnis ir izveidot savu filmu kompāniju vai producentu studiju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu