5 interesanti koncerti augustā • IR.lv

5 interesanti koncerti augustā

Zviedru a cappella grupa The Real Group.
Anete Ašmane, speciāli Ir

1., 2. un 4. augustā   

Ventspils koncertzālē Latvija Reich. Sigurdsson. Melnyk.

Grūti izlemt, kurš ir labākais no šiem trim koncertiem, ko nedēļu pēc jaunās koncertzāles Latvija atklāšanas sarūpējis tās mākslinieciskais vadītājs Miks Magone, tāpēc iesaku izvēlēties pašiem vai apmeklēt visus trīs. 1. augustā pirmo reizi Latvijā skanēs minimālista Stīva Raiha Six Pianos, kas sākotnēji iecerēts ar nosaukumu Klavieru veikals, lai tā arī tiktu atskaņots — vienlaikus ar sešiem flīģeļiem kādā instrumentu veikalā. Nākamajā vakarā savā daiļradē, kur sintezējas elektroniskā un laikmetīgā klasiskā mūzika, piedāvās ielūkoties islandietis Valgīrs Sigurdsons, kas savas kompozīcijas atskaņos kopā ar vijolnieku Danielu Pioro. Savukārt 4. augusta vakars būs īpašs tiem, kas nevar vien sagaidīt un piedzīvot Dāvida Kļaviņa radīto klavieru 470i skanējumu. Instrumentu ieskandinās pianists, savu «nepārtrauktās klaviermūzikas» stilu izkopušais Ļubomirs Meļņiks.

3. augustā    Mazajā Mežotnes pilī

Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne

Pēteris Vasks kā neapsīkstošs latviešu mūzikas urdītājs neļauj apstāties ne tikai sev, bet arī līdzgaitniekiem, jaunākiem un pavisam jauniem kolēģiem. Komponista vārdā nosauktais fonds jaunradi veicina un atbalsta gan ar Mūzikas akadēmijas topošo skaņražu konkursu pavasarī, gan regulāriem jaundarbu pasūtinājumiem. Nu jau astoto reizi Mazajā Mežotnes pilī izskanēs pirmatskaņojumi, šoreiz tos radījuši Anna Veismane un Andris Vecumnieks, savus prāta un fantāzijas lidojumus ietērpjot flautas, čella un klavieru skaņās. Protams, neiztikt arī bez paša Vaska darbiem, skanēs arī Tālivalda Ķeniņa, Pētera Plakida un Maijas Einfeldes mūzika. Uz skatuves satiksies flautiste Dita Krenberga, Šveicē dzīvojošā čelliste Gunta Ābele un itāļu viesis, pianists Džovanni Fornazīni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu