Kas pilsētai sakāms? • IR.lv

Kas pilsētai sakāms?

Garāžas izmēra izrādes bērniem Pagalms atdzīvojas komanda. Foto ni publicitātes materiāliem
Marija Leskavniece

Jauniestudējumi neierastos spēles laukumos, laikmetīgās mākslas darbnīcas un kinovakari — Valmieru nedēļas nogalē no 2. līdz 4. augustam iedzīvinās teātra festivāls pilsētvidē

Festivāla šāgada tēma — Dzīvā pilsēta — ir programmas direktora režisora Jāņa Znotiņa iecerēta. Viņš vēlējās, lai režisori veido sarunu ar pilsētu, ieklausās, kas tai stāstāms, un rezultātu parāda skatītājiem. «Gribēju, lai režisori vispirms atbrauc uz Valmieru, paskatās un iedvesmojas no pašas pilsētas. Festivāls galvenokārt ir paredzēts bērniem un pusaudžiem, tāpēc rosināju viņus ļauties fantāzijai par to, ko pilsēta gribētu teikt, kā tā jūtas.» 

Teātris arī pašai jaunākajai auditorijai nav tikai apkalpojoša izklaide, uzsver Znotiņš. «Vēlējāmies būt prasīgi gan pret sevi, gan skatītājiem un iet dziļumā.» Arī bērni un pusaudži jāuztver kā pilnvērtīgi sabiedrības locekļi, kuriem ir savs, unikāls skatījums uz pasauli. Tāpēc programmā iekļautās izrādes nav bērnišķīgas un pieaugušajiem garlaicīgas. Tās ar dažādām mākslas formām — teātri, deju un kustību — runā par būtisko. «Lai nebūtu kā trakajos lielveikalos, kur mamma un tētis grib iet iepirkties un palaiž bērnus tajos būros, lai viņi skrien. Šis nav tas festivāls.» 

Dārziņos un garāžās

Speciāli festivālam top septiņi jauniestudējumi — piecus rada latviešu režisori, vienu austrāliešu režisore Džesika Vilsone veido braucošā autobusā, savukārt sadarbībā ar igauņu teātra apvienību United dancers of Zuga top izrāde par noteikumiem. Bet uz Valmieras Drāmas teātra Lielās zāles skatuves festivāla laikā vārds dots jaunajiem māksliniekiem — tur skatāma Kārļa Krūmiņa iestudētā melnā komēdija Nelabā roka un Latvijas Jaunā teātra institūta paspārnē tapusī dejas izrāde Ārējais klimats / Iekšējais laiks. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu