Augs dubultā • IR.lv

Augs dubultā

1
Martins Gauss. Zīmējums – Ernests Kļaviņš
Nellija Ločmele

Nacionālās lidsabiedrības vadītājs Martins Gauss skaidro, kāpēc airBaltic aizņēmās 200 miljonus

Milzīgs oranžu rožu pušķis pie airBaltic šefa kabineta vēsta — te tiek svinēts! Martins Gauss priecīgi atklāj, ka šo klēpi pa ziedam vien saņēmis kā darbinieku dāvanu 51. jubilejā. Taču viņam ir vēl īpašāks datums pagājušās nedēļas kalendārā — 23. jūlijā uzņēmums spēja aizņemties 200 miljonus eiro starptautiskajā kapitāla tirgū, emitējot piecu gadu obligācijas. Tāpēc aicināju Gausu uz pusdienu interviju, kas, laiku taupot, notiek viņa birojā, uzkožot airBaltic ēdienkartes maltīti gluži kā lidmašīnā.

Lai gan jūlija sākumā no Standar&Poor’s saņemtais kredītreitings BB-  nozīmē augstu risku, dāsnie aizdevuma procenti (6,75%) iekārdināja vairāk nekā 100 investorus 25 valstīs. Obligācijas neparedz ķīlu, un tās nevarēs konvertēt akcijās. Vērtspapīrus kotēs Euronext Dublinas biržā, bet pašu darījumu koordinē investīciju banka J.P. Morgan kopā ar SEB.

Lidsabiedrība pie šī plāna strādājusi kopš pērnā rudens, nupat jūlijā veikts saspringts investoru piesaistes brauciens uz finanšu centriem Londonu, Frankfurti, Cīrihi un arī Baltijas galvaspilsētām. «Šī bija viena diena Londonā,» Gauss rāda prezentācijas bukletu ar blīvu tikšanos grafiku, kur pie fondu nosaukumiem pats ar roku pierakstījis to aktīvu summas: «šim ir miljards, šim — 1,4 triljoni».

airBaltic darījumā mazākā summa bija 100 tūkstoši eiro, ko izvēlējies viens pircējs, bet kopumā pieprasījums «būtiski pārsniedzis» piedāvājumu. «Godīgi sakot, tā bija labākā sajūta, kādu esmu piedzīvojis šajā uzņēmumā, ja runājam par kapitālu,» Gauss rezumē, taču konkrētāk par iegādes apjomiem vai ģeogrāfisko noklājumu stāstīt nedrīkst.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu