Kļūda pamatos • IR.lv

Kļūda pamatos

Nellija Ločmele

Tikai dažas nedēļas pēc tam, kad Skonto būves īpašniekus KNAB aizturēja aizdomās par korupciju, jaunu šoku ietekmīgajai būvnieku nozarei sagādājusi cita valsts institūcija — īpašumu apsaimniekotājs VNĪ, kas lauzis līgumu ar Jaunā Rīgas teātra būvnieku ReRe. Būvlaukumā faktiski nekas nav pabīdījies kopš novembra, paveikti 3% darbu. Klupšanas akmens projektā izrādījās trīs pāļi, kas bez pienācīgas zemes attīrīšanas ieurbti vecās pamatu atliekās — vibrācijas dēļ saplaisāja kaimiņu ēkas, darbi apstājās.

Arhitekte Zaiga Gaile līguma laušanu vērtē kā kara pieteikšanu būvnieku mafijai un intervijā Ir atklāti runā par nozares degradāciju. Manuprāt, šī ir vissvarīgākā arhitektes atziņa: «Tracis faktiski ir par nozares atveseļošanu — neslēpt kļūdas, bet godprātīgi risināt tās.»

Gaile nenoliedz, ka tik sarežģītā projektā, kas līdzinās rēbusam, no kļūdām izvairīties nav iespējams un tās bijušas arī viņas komandai. Taču svarīgi kļūdas atzīt un labot. To no būvniekiem līdz šim neesam sagaidījuši. Interviju Ir atteica gan būvdarbu vadītāja, kuras sertifikātu VNĪ aicina pārvērtēt, gan būvuzņēmuma vadītājs, pārvirzot jautājumus pie grupas augstākās vadības, kura konkrētajā būvlaukumā pie pāļiem nestāvēja un par procesu neatbild.

Nav cilvēka, kurš ir nekļūdīgs. Taču ir profesijas, kurās kļūdu cena ir ļoti augsta, jo paviršība un paštaisnums var burtiski nogalināt. Vai tiešām šī mācība visiem Latvijā nav skaidra kopš pulksten 17.41 tajā liktenīgajā 21. novembra vakarā pirms sešiem gadiem, kad iebruka jaunuzceltās Maximas jumts Zolitūdē?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu