No jūras uz Vidzemes sirdi • IR.lv

No jūras uz Vidzemes sirdi

Ainažu mols
Dina Preisa

Zaļo dzelzceļu maršruts Ainaži—Valmiera: ekspedīcija pa vēsturiskā šaursliežu dzelzceļa uzbērumu gar veco staciju ēkām un citām pērlēm no Ainažu mola līdz Dzelzs tiltam pār Gauju Valmierā

Bērnību pavadīju pie dzelzceļa, tāpēc viss, kas saistīts ar gulšņu smaržu, sliedēm un vilcieniem, man ir īpaši mīļš. Pārgājienos eju jau gadiem, bet par Zaļajiem dzelzceļiem uzzināju tikai nesen… un aizrāvos ar šo ideju! Izzinot maršrutus, iespaidu ir sakrājies tik daudz, ka dalīšos ar tiem līdz pat rudenim!

Ja šovasar rodas vēlme apceļot Latviju maksimāli zaļā veidā, gudra izvēle ir Zaļo dzelzceļu tīkls, kas mūsu valsts teritorijā un Dienvidigaunijā veido aptuveni 700 km garu kopēju velo un kājāmgājēju maršrutu, un tapis, sadarbojoties Vidzemes un Igaunijas pašvaldībām. Lielākoties tas ved pa bijušajām vai gar esošajām dzelzceļa līnijām, kas pielāgotas aktīvā dzīvesveida mīļotājiem un lepojas ar daudzām tūrisma pērlēm pa ceļam. Pati maršrutu izpētē esmu devusies pārgājienos, velobraucienos un izjādē zirga mugurā, taču Zaļie dzelzceļi ir piemēroti arī nūjošanai, skriešanai, un pat braucieniem suņu pajūgos.

Ērtības, vērtības

Zaļie dzelzceļi pamatā ved pa uzbērumiem, kas ilgus gadus slīguši aizmirstībā un kam nesen atjaunots segums. Vietām tā var būt taciņa, vietām stiga vai meža ceļš, vēl citur — pieblietēts grants ceļš. Nomaldīties ir grūti, jo ceļi ir taisni, nepārprotami un marķēti ar kilometru stabiņiem. Interesanti, ka zaļā domāšana izpaužas arī marķējuma risinājumā. Tas izvietots uz vecajiem dzelzceļa gulšņiem, kas tagad, vertikāli ierakti zemē, pieredz otro dzīvi.

Infrastruktūras uzlabošanas darbi turpinās joprojām: nozīmīgos pieturpunktos ierīkoti info stendi ar kartēm par tuvumā esošajiem apskates objektiem un fotoattēliem par dzelzceļa kādreizējo spozmi, tūristu ērtībai padomāts par atpūtas vietām, tāpat punktos, kur ceļu šķērso upe, uzstādīti glīti koka tiltiņi ar margām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu