Starp zvaigžņu putekļiem • IR.lv

Starp zvaigžņu putekļiem

Tuaregu mūziķi Tamikrest. Publicitātes foto
Marija Leskavniece

Brīvdabas festivāls Komēta, kas piektdien, 26. jūlijā, sāksies Daugavgrīvas cietoksnī, šogad veltīts attiecību tēmai. Fokusā attiecības pašam ar sevi, citiem cilvēkiem un ar visu apkārt esošo

Festivāls norit bez skaļiem mākslinieku vārdiem, bet ar pārdomātu programmu un lielu atbildību pret apkārtējo vidi. Iedvesma šāgada tēmai radusies no astrofiziķa Nīla Degrasa Taisona citāta: «Mēs visi esam saistīti; viens ar otru — bioloģiski. Ar zemi — ķīmiski. Ar visumu — atomiski. Mēs esam zvaigžņu putekļi — vistiešākajā veidā.» Visiem programmas dalībniekiem ir kaut kas būtisks, ko teikt, ar ko dalīties, stāsta viena no festivāla organizatorēm Liene Jurgelāne. 

Elektrotautasdejas

Festivāls no citiem atšķiras ar plašu izglītības programmu. Komētas akadēmijā šogad plānoti, piemēram, dzejas lasījumi par attiecībām dažādos politiskos un sociālos kontekstos, savukārt Ingrīdas Pičukānes un Vijas Mooras vizuāli muzikālā performance Ziedu spēks reflektēs par spēku, kas var arī nebūt postošs. Darbnīcās dalībnieki spriedīs par atbildīgu izklaidi un to, kā ievērot savstarpējās robežas. Notiks arī lekcijas par attiecībām ar naudu un iespēju nedzīvot kapitālismā. Tiks prezentēts vērienīgs pētniecības projekts Dzīve līdzās ostai, un notiks četri stand-up komiķes Džemmas Sudrabas podraides Starp mums, meitenēm, runājot ieraksti.

Uz dzīvās mūzikas skatuves, kurai dots nosaukums Higgs Boson, noritēs gan jauno latviešu horeogrāfu izrādes Ārējais klimats / iekšējais laiks, gan uzstāsies talantīgie sitaminstrumentālisti Juris Āzers un Guntars Freibergs. «No mūsdienu laikmetīgās mūzikas līdz džezam.» Muzicēs arī Deniss Pashkevich Trio un daudzi vietējie jaunie mākslinieki, piemēram, Mortons un Nikto. Taču plānota arī plaša pasaules mūzikas programma. Pašu rīkotāju īpaši gaidīts notikums ir tuaregu mūziķu grupas Tamikrest koncerts. Grupā apvienojušies muzikanti no Alžīrijas, Nigēras, Mali un Francijas. «Skaista un emocionāli piesātināta mūzika,» raksturo Liene Jurgelāne. Festivālā gaidāma arī libāniešu audiovizuālā projekta Love and Revenge uzstāšanās, kuru koncertus papildina vizuālais materiāls no ēģiptiešu kino zelta fondiem.

Bet citā festivāla vietā — Pacha-mama Tribe ciematā — skanēs elektroniskā mūzika. «Tas, ko varētu saukt par tautas elektroniskajām dejām vai elektroniskajām tautas dejām. Muzicēs mākslinieki, kas atraduši veidu, kādā kopt un nest tālāk folkloras tradīcijas, ieliekot tās mūsdienu kontekstā,» stāsta Jurgelāne. Fokusā — Latīņamerikas mākslinieki, tomēr būs arī mūziķi no Latvijas, citām Eiropas valstīm, Āfrikas un Āzijas. Bez mūzikas šajā festivāla sadaļā norisināsies arī ritmiskas ekstāzes dejas, masāžas, skaņas terapijas nodarbības un kakao rituāli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu