Atpakaļceļa vēl nav • IR.lv

Atpakaļceļa vēl nav

Sīriešu bēglis Muhameds al Saīds strādā par autobusa šoferi Berlīnē. Foto — DPA/AFP/Imageforum
Katrīne Elgere un Asja Haidara, © Der Spiegel

Daesh ir sakauts, un lielākajā daļā Sīrijas pilsoņu karš ir beidzies, taču vairākums sīriešu bēgļu vēlas palikt Vācijā. Daļa baidās, ka režīms atsāks vajāšanas, citi ir vienkārši iedzīvojušies jaunajās mājās

Ir viens jautājums, kas visu laiku grauž Abdulu Abāsi. «Vai tu vēlies atgriezties Sīrijā?» To viņam uzdod regulāri — satiekot gan jaunus cilvēkus, gan senākus paziņas. «Cilvēkiem, protams, nav nekādu ļaunu nolūku. Vienkārša cilvēciska interese,» saka 25 gadus vecais vīrietis. «Bet es esmu no tā noguris.»

Noguris ne jau tāpēc, ka katru reizi jāsniedz viena un tā pati atbilde. Nē, viņu kaitina pati problēma. Atbildot uz šo jautājumu, viņš pēkšņi vairs nav zobārstniecības students Getingenes Universitātē. Viņš atkal jūtas kā bēglis. «Tas mani atsviež pagātnē — atpakaļ pie nulles.»

Atkal uzplaiksnī atmiņas par Alepo un dzīvi, kuru viņš ir atstājis aiz sevis. Un kura vairs nekad nebūs tāda kā agrāk. Un Abāsi prāto — cik ilgi vēl cilvēki viņam uzdos jautājumu par iespējamo atgriešanos Sīrijā. Vienu gadu? Piecus gadus? Līdz brīdim, kad viņš naturalizācijas ceļā kļūs par Vācijas pilsoni? Vienmēr?

Abāsi Vācijā ieradās 2013. gadā. Tagad viņš raiti runā vāciski, viņam ir vācu draudzene, un drīz iegūs vācu universitātes diplomu. Kopā ar savu draugu Allā Fāmu viņš ir uzrakstījis grāmatu par dzīvi Vācijā, un abiem ir savs YouTube kanāls, ko sauc GermanLifeStyle (Vācu dzīvesstils). Pašlaik Abāsi strādā pie lugas, kuras pirmizrāde Getingenes Vācu teātrī plānota nākamā gada martā. Vācijas valdība Abāsi un Fāmam piešķīrusi īpašu integrācijas medaļu. Šķiet, viss notiek pēc paša labākā plāna. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu