Ekonomists pārtop politiķī • IR.lv

Ekonomists pārtop politiķī

3
«Es gribētu būt diplomātiskāks, sevišķi, ja ir runa par izteicieniem par Krieviju. Mēs atceramies dažus spēcīgus izteicienus, kuri drīzāk nebija piemēroti diplomātijas valodai. Es to vēlētos izmainīt.» Foto — Edmunds Brencis
Pauls Raudseps

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (55) nevēlas, lai konkurence nomāktu brālību starp latviešiem un lietuviešiem

Jaunais Lietuvas prezidents Gitans Nausēda savā valstī ieguva popularitāti kā SEB bankas galvenais ekonomists, kuru bieži aicināja komentēt notikumus tautsaimniecībā. Viņš 26. maijā pārliecinoši uzvarēja vēlēšanu otrajā kārtā, aiz sevis atstājot bijušo finanšu ministri Ingrīdu Šimonīti, un stājās amatā 12. jūlijā. Pirmā ārvalstu vizīte bija Polijā, otrā — šonedēļ Latvijā. Tās laikā Ir devās iepazīties ar kaimiņzemes jauno valsts galvu.

Lietuvas premjerministra Skvernelis nesen piesaistīja lielu uzmanību abās mūsu valstīs ar izteicienu, ka latvieši un lietuvieši nav brāļi, bet gan konkurenti. Vai piekrītat? Vai arī jums ir cits viedoklis?
Vispirms esam brāļi — nācijas ar līdzīgu vēsturi, tradīcijām, valodām. Nevar noliegt, ka esam arī konkurenti, sevišķi mūsu uzņēmumi, bet nedrīkstam ļaut šai konkurencei nomākt mūsu brālību. Kā tautas esam viena otrai ļoti tuvas un varam atrast kopsaucējus un kompromisus visādos jautājumos — enerģētikā, transportā, arī Eiropas Savienības un Austrumu partnerības jautājumos, jo mums ir līdzīgi uzskati daudzos jautājumos. 

Šodien man bija iespēja uzzināt, ka ir daudz vairāk līdzību nekā atšķirību. Protams, ir arī domstarpības, bet varam turpināt dialogu, lai atrastu abām pusēm piemērotus risinājumus.

Kuros jautājumos Latvijas un Lietuvas attiecības varētu tikt uzlabotas?
Mums ir jāatrisina jūras robežlīguma ratifikācijas jautājums. Līgums tika parakstīts 1999. gadā, pirms 20 gadiem, tajā pašā gadā to ratificēja Lietuvas Seims. Ir pagājuši 20 gadi, bet latviešu puse līgumu vēl aizvien nav ratificējusi. Tajā pašā laikā ir mēģinājumi parakstīt ekonomiskās sadarbības līgumu par naftas ieguvi, un šķiet, ka mēs varētu ratificēt abus dokumentus vienlaikus — tas varētu būt risinājums, no kura abas valstis iegūtu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu