Jaunākais vilnis • IR.lv

Jaunākais vilnis

4
Aivars Ozoliņš

Krievijas popkultūras pasākumi iezīmē Latviju kā «krievu pasaules» teritoriju

Kultūra Krievu pasaules koncepcijā un Krievijas ārpolitikas doktrīnā ir viens no Kremļa ietekmes līdzekļiem sev vēlamās politikas panākšanai ārvalstīs. Ikvasaras krievu popkultūras sarīkojumi Latvijā šo mērķi sasniedz, kā vēlreiz pārliecinājāmies arī šovasar.

Pirms trim gadiem Jūlijs Krūmiņš (tas pats, kurš ar cigāru un kārto lietas), Dzintaros tusēdams Laimas Vaikules festivālā, mācīja tautiešus, ka esot «jābeidz muļķoties» un jālaiž Latvijā iekšā arī tie «krievu mākslinieki», kuri iekļauti melnajā sarakstā. «Ja jādomā, kur ņemt naudu skolotāju algām, tad nevar rīkoties kā bagāta valsts.» Esot laiks attīstīt mākslu un beigt bāzt to vienā katlā ar politiku, viņš vēstīja.

Togad celt skolotāju algas nevarēja atbraukt vairāki «mākslinieki», kuri par Krimas aneksijas atbalstīšanu bija iekļauti Latvijā nevēlamu personu sarakstā. Toties šogad arī iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens un labklājības ministre Ramona Petraviča acīmredzot secināja, ka Latvija ir tik nabadzīga un neizdevusies valsts, ka jābeidz muļķoties un jāiet klausīties Vaikules festivāla viesi Grigoriju Ļepsu.

Ļepsu jeb īstajā uzvārdā Ļepsveridzi ASV 2013. gadā iekļāva nevēlamo personu sarakstā par saistību ar starptautisku mafijas grupējumu Brālīgais loks, kas tirgo narkotikas un atmazgā naudu. Ļepss šajā gangsteru struktūrā esot naudas kurjers. Viņš pats to noliedz, taču netrūkst foto un video, kuros dziedonis redzams kopā ar kriminālām autoritātēm, arī ar Latvijā savulaik slaveno Ivanu Haritonovu. Un ir dziedājis ne tikai Ģirģenam, bet arī Putina kampaņās un Krievijas armijniekiem Sīrijā. Taču pats apgalvo, ka no politikas turoties pa gabalu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu