Atkritumu tarifi “kāpj debesīs” • IR.lv

Atkritumu tarifi “kāpj debesīs”

1
Jaunās specializētās automašīnas šķiroto atkritumu savākšanai. Foto: Ivars Soikāns, LETA
Henriks Danusēvičs

Valsts pārvalde un Rīgas pašvaldība nodemonstrējusi iedzīvotājiem un uzņēmējiem paraugstundu, ko nozīmē monopols reālajā ekonomikā bez valsts stingras uzraudzības. Pēc atkritumu apsaimniekošanas optimizācijas efektivitātes palielināšanai (samazināts braucienu skaits, efektīvāka izvešana) Rīgā atkritumu apsaimniekošanas tarifs pieaudzis par 40 procentiem.

Tirgotājus satrauc nekontrolētais tarifu kāpums ne tikai tāpēc, ka pieaugs atkritumu izvešanas izmaksas tirgotājiem, bet arī tāpēc, ka šī summa tiks izņemta arī no pircēju “groziņa” un iedzīvotājiem būs daudz mazākas iespējas iegādāties kvalitatīvu pārtiku.

Uzskatām, ka atbildīgajām iestādēm – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Ekonomikas ministrijai, Rīgas pašvaldībai un korupciju uzraugošām institūcijām ir jādod nekavējoši skaidrojumi, kāds ir pamatojums šim milzīgajam tarifu kāpumam.

Piemērs: jaunajam atkritumu apsaimniekotājam AS “Tīrīga” tarifs par 1 m³ atkritumu izvešanu ir 21,03 eiro, savukārt SIA “Pilsētvides servisa” šī brīža tarifs  – 15,19 eiro par 1 m³.

Strauji pieaugošais tarifs ir kārtējais signāls, ka arī ieviešot nākamo monopolu – dzērienu iepakojuma depozītu, kura rezultātā no atkritumu plūsmas neloģisku iemeslu dēļ tiks izņemti vērtīgākie atkritumi – metāla bundžas, maksa par atkritumu izvešanu pieaugs vēl par vismaz 20%. Tādejādi valsts atklāti demonstrē, ka lielie monopolisti var nekontrolēti iedzīvoties uz iedzīvotāju rēķina, pieļaujot savu pakalpojumu un preču cenu neierobežotu kāpumu.

 

Autors ir Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents 

Komentāri (1)

Fridolins 22.07.2019. 14.07

Tarifi kāpj strauji, bet vielas ( naudas ) nezūdamības likums izpildās – atkritumi pārvēršas naudā kura sabirst “pareizajās” kabatās.

Tās Tīrīgās galvenais uzdevums – mums atņemt un savā starpā dalīt …..

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu