Linda Ozere un Jānis Čečiņš, aktieri no Austrālijas • IR.lv

Linda Ozere un Jānis Čečiņš, aktieri no Austrālijas

«Apmēram 50 gadus esam spēlējuši teātri,» saskaita Austrālijas aktieru pāris Jānis un Linda. «Ja mums prasa, kā esam varējuši uzturēt latviešu valodu, pirmā atbilde vienmēr ir: teātri spēlējot.» Foto — Gints Ivuškāns
Ieva Puķe

Uz Latvijas tautas teātru saietu 1991. gadā viņi no Sidnejas atveda Gintera Grasa melno komēdiju Onkulīt, onkulīt. Jānis tēloja 14 gadus vecu panku ar uzslietu «seksti», Linda bija operdziedātāja, kuru vannā nogalina dīvainais onkulītis, slavenību slepkava. Tam laikam avangardiskā luga izraisījusi citādu skatītāju reakciju nekā Austrālijā, daudz lielāku jautrību. Abi atceras, kā vienā no četrām izrādēm, Staicelē, negaidot ieradies pulks bērnu, smējušies kā kutināti. «Viņi to laikam uztvēra kā latviešu pasaku par ļauno raganu.»  

Šī gada Sidnejas Latviešu teātra viesizrādēs, kas no 19. jūlija līdz 18. augustam risināsies 11 Latvijas pilsētās, Jānis ir gan režisors, gan galvenā varoņa atveidotājs. Lugā Kabarē de Rīga dramatizējis Romas viesnīcas viesmīļa Aleksandra Bāra atmiņas par notikumiem Rīgā 20. un 30. gados, papildinājis ar citu piedzīvojumiem. «Linda spēlēs visādu veidu dāmītes,» režisors informē, «piemēram, Emīlijas Benjamiņas draudzeni.» Pirmskara Latvijas preses karalieni pārmaiņus tēlošot viesmākslinieces, profesionālas aktrises Indra Burkovska un Baiba Valante. «Indru Burkovsku satikām Austrālijā, viņa redzēja mūsu izrādi un ieteica padomāt par braukšanu uz Latviju,» Jānis notikumus saliek secīgi. «Jautājām: ja mēs braucam, vai tu piedalīsies?» Pirmais Kabarē de Rīga iestudējums tapis 2007. gadā, tagad atjaunots un vēlreiz izmetis apli pa Austrālijas latviešu centriem. «2008. gadā uznāca dižķibele, mums no Rīgas rakstīja: nebrauciet, neviens nevarēs atļauties biļetes! Bet es nekad neatmetu domu parādīt izrādi Latvijā,» saka režisors. 

Jānim un Lindai teātris ir hobijs. «Parastajā dzīvē» viņš ilgus gadus vadīja Austrālijas lielākā piensaimnieku kooperatīva vides aizsardzības departamentu, deva padomus fermeriem ekoloģijas jautājumos, konsultēja pašvaldības. Linda ir skolotāja, māca akadēmisko rakstīšanu un angļu valodu ārzemju studentiem Sidnejas Tehnoloģiskajā universitātē. Arī raksta doktora darbu Identitāte un valoda Austrālijas latviešu trešajā paaudzē.

«Satikāmies latviešu sestdienas skolā, dzīvojām pie vienas dzelzceļa līnijas, bieži vien kopā braucām mājās,» atceras vīrs un sieva. «Jau 15 gadu vecumā sākām spēlēt Sidnejas latviešu teātrī, kas dibināts 1950. gadā. 1982. gadā devāmies Amerikas turnejā, bijām 17 pilsētās ar divām lugām, tā abi vairāk iepazināmies.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu