Eleganti! • IR.lv

Eleganti!

3
Asnate Smeltere. Foto — Edmunds Brencis
Anda Burve-Rozīte

Leģendārā padomju laika modele, vēlāk Vecrīgas Salona A izveidotāja Asnate Smeltere izdevusi grāmatu Piecdesmit gadi Rīgas modē. Tā vēsta par viņas pieredzi uz mēles un modes biznesā

Asnate pie kafijas tasītes apsēžas ar eleganci un pašcieņu, smaidot. Viņa varētu pasniegt dzīves mākslas stundas visiem mūsdienu trauksmainā dzīvesveida nomocītajiem. Arī tiem, kuri, feisbuka un instagrama veiksmes stāstu savaldzināti, vēlētos kļūt par stila ikonām, tikai īsti nezina, kā. Asnate par tādu kļuva 60. gadu vidū, kad sāka modeles karjeru Rīgas Modeļu namā. Tajā laikā Latviju no brīvās pasaules šķīra dzelzs priekškars, ko Latvijas modes mākslinieki centās pārvarēt, iedvesmojoties no dažiem izšķirstīšanai dabūtajiem itāļu modes žurnāliem un savas fantāzijas. 

Asnate kļuva par vienu labākajām Latvijas modelēm. Arī par vienu no laimīgajām, kurām bija iespēja padomju modi vairākkārt demonstrēt ārzemēs, čekistiem sekojot uz katra soļa. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas slavenā modele negaidīti sāka modes biznesu — Vecrīgā izveidoja Salonu A, kur 20 gadus tērpus pasūtīja smalkākās Rīgas dāmas. Pirms sešiem gadiem, sakrītot smagiem finansiālajiem un privātajiem apstākļiem, Asnate salonu slēdza, bet tagad uzrakstījusi grāmatu par modes pasaulē pavadītajiem 50 gadiem.

Sēžam viņas Zolitūdes privātmājas plašajā hallē pie kafijas, Asnate gatava uzklausīt jautājumus. Apkārt stikla cilindros smaržo krāsainas rozes, telpa ir pilna ar mākslas darbiem un gaumīgām retro mēbelēm. Asnate no liela, skaista augļu trauka satver pirkstos ķirsi. «Kad tēvs bija dzīvs, dārzā viss auga — šis pats trauks vienmēr bija pilns ar ķiršiem vai āboliem,» viņa saka.

Vai jūsu vecāki bija estēti?
Tēvam patika dārzs. Tā skaistumu viņš izprata. Mammai, skolotājai, patika opera. Tēvam nepatika opera, bet mamma vienmēr klausījās, viņš piecieta. Mamma bija emocionāli smalka un inteliģenta. Mūžā no viņas nedzirdēju neglītu vārdu vai attieksmi pret cilvēkiem. Viss viņai bija līdzsvaroti. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu