Iedzīti stūrī • IR.lv

Iedzīti stūrī

France Télécom darbinieku klusuma gājiens pēc kolēģa pašnāvības Bretaņas pilsētā Lanjonā 2009. gada 16. oktobrī. Sākot restrukturizāciju, uzņēmums no 2007. gada līdz 2010. gadam piedzīvoja darbinieku pašnāvību vilni. Foto — AFP/Scanpix
Adams Nositers, © The New York Times News Service

35 darbinieki izdarīja pašnāvību. Vai viņu priekšniekiem būs jāsēž cietumā?

Ģērbušies labos uzvalkos, ar kārtīgām matu sasukām. Taču apsūdzēto solā sēdošie pusmūža vīri tik un tā izskatās bažīgi. Un tam ir pamats: viņi ir apsūdzēti par darbinieku vajāšanu. Uz padotajiem izdarītais spiediens bija tik liels, ka vajātie izvēlējās aiziet no dzīves.

Visi apsūdzētie ir bijušie Francijas telekomunikāciju kompānijas augsta līmeņa darbinieki, kuri pirms gadiem desmit nolēma samazināt uzņēmumā strādājošo skaitu. Taču vienkārša atlaišana nebija iespējama. France Télécom strādājošie oficiāli skaitās valsts darbinieki, kas nozīmē, ka viņiem ir beztermiņa darba līgums visa mūža garumā un ar to attiecīgi saistītas sociālās garantijas.

Tāpēc bosi izvēlējās citu taktiku — radīt tik neciešamus darba apstākļus, ka darbinieki paši izvēlētos aiziet no uzņēmuma. Tā situāciju raksturo prokurori. Vismaz 35 cilvēki šādu spiedienu neizturēja un izdarīja pašnāvību. Arodbiedrība norāda, ka, pēc viņu aprēķiniem, emocionāli salūzušo un tīšu paškaitējumu izdarījušo skaits ir divreiz lielāks. Viņi jutās nodoti un krita izmisumā par to, ka atrast jaunu darbu Francijas neelastīgajā darba tirgū būs ļoti grūti.

Tagad septiņi bijušie nacionālās telekomunikāciju kompānijas France Télécom vadītāji ir uz apsūdzēto sola. Viņus apsūdz par «emocionālu vardarbību». Ja tiesa atzīs bijušos France Télécom bosus par vainīgiem, viņiem draud viens gads cietumā un 15 000 eiro soda nauda katram. Tiesu debates noslēdzās 12. jūlijā, taču sprieduma paziņošanas datums vēl nav zināms. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu