Vai pie Saulkrastiem būvēs gāzes termināli? • IR.lv

Vai pie Saulkrastiem būvēs gāzes termināli?

4
Vizualizācija: sašķidrinātās gāzes terminālis, kas iecerēts 2,5 km attālumā no Skultes ostas.
Baiba Kļava

Piecu dienu laikā divarpus tūkstoši iedzīvotāju parakstījušies pret sašķidrinātās gāzes termināļa celšanu Rīgas līcī. Tomēr projekta veidotājiem ir plāns, kā tikt pie aptuveni 40 km garā gāzesvada būvatļaujas — galavārds būtu jāsaka valdībai

Limbažu novada domes sēžu zāle ir pilna — uz sabiedrisko apspriešanu jūlija pirmajā sestdienā sanākuši aptuveni 80 iedzīvotāju. Jautājumi un starpsaucieni skaidri liecina, ka cilvēki nav sajūsmā par grandiozo biznesa ieceri jūrā iepretim Skultes ostai un Saulkrastiem būvēt termināli un jaunu gāzesvadu, kas cauri četriem novadiem stieptos līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei. 

Apspriedes laikā par labu šai idejai izsakās tikai viens no klausītājiem. Tomēr projekta virzītāji a/s Skulte LNG Terminal kaļ vīzijas par 100 miljoniem uzcelt «lētāko termināli pasaulē», lai gan pirmās sabiedriskās apspriedes Krimuldas, Saulkrastu, Sējas un Limbažu novados liecina — daudzas atbildes viņi vēl nav gatavi sniegt. Kāds ir uzņēmēju plāns un tā politiskā aizmugure?

Visa Latvijas gāze dažos kuģos

Kopš 2017. gada gāzes tirgus ir atvērts brīvai konkurencei, tomēr galvenais piegādātājs Latvijā un kopumā Baltijā joprojām ir Krievijas Gazprom. Līdz ar to jaunā termināļa nepieciešamība formulēta skaļos vārdos — nodrošināt alternatīvu piegādēm no Krievijas, Latvijas enerģētisko neatkarību un konkurenci starp dabasgāzes piegādes avotiem, tādējādi pazeminot gāzes cenu. «Nekur pasaulē nav iespējams uzbūvēt tik lētu termināli, jo nekur pasaulē nav pazemes gāzes krātuves tik tuvu jūrai kā šeit,» būtisku praktisko priekšrocību uzsver uzņēmuma ģenerāldirektors Renārs Miķelsons, sabiedriskajā apspriešanā uzrunājot Limbažu novada iedzīvotājus.

Biznesa ideja ir Rīgas līcī, aptuveni 2,5 kilometru attālumā no krasta iepretim Skultes ostai, uzbūvēt termināli, kas spēs uzņemt milzīgus kravas kuģus ar sašķidrināto dabasgāzi (angļu saīsinājumā LNG). Platforma, kas jūrā atgādinās pamatīgu deviņstāvu ēku, būšot izvietota perpendikulāri Saulkrastiem, lai mazāk bojātu skatu. Ar jūniju datētajos dokumentos termināļa platība norādīta 30 x 285 metri, būves augstums virs ūdens 25 m, taču apspriedes laikā Limbažos projekta pārstāvji norādīja jau sešreiz mazāku termināļa garumu — 45 metri. Gada laikā pie termināļa ierastos 4—6 milzīgi kravas kuģi ar ietilpību līdz 174 tūkstošiem kubikmetru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu