Radio krīze • IR.lv

Radio krīze

17
Edgars Kupčs, Latvijas Radio Ziņu dienesta žurnālists

Ziņu dienests izsaka neuzticību Latvijas Radio valdei un pieprasa atkāpšanos — ar tik asu paziņojumu 10. jūlijā nāca klajā sabiedriskā medija žurnālisti. Valde atbildēja ar aicinājumu kopīgi cīnīties par papildu finansējuma piešķiršanu un vērsās pie valsts amatpersonām ar brīdinājumu, ka radio atrodas finanšu bezdibeņa malā. Šajā ārkārtas situācijā Ir lūdza Ziņu dienestu un valdi izskaidrot savu skatījumu uz problēmu un risinājumiem

Stāsts jau sen nav tikai par naudu

Edgars Kupčs, Latvijas Radio Ziņu dienesta žurnālists

Pavasarī darbinieku balsojumā mani atzina par pērnā gada labāko Ziņu dienesta un arī visa Latvijas Radio darbinieku. Baltā ģipsī izlietā Raimonda Paula dūre ar augšup izstieptu īkšķi ikdienā lūkojas pretī uz darbgalda, kaut gan galīgi nejūtos tādu balvu pelnījis, jo neesmu ne tuvu izcilībai. Uzmanību droši vien biju izpelnījies ar savu stāšanos pretī valdes un padomes nekrietnībām — mana atklātā valoda pēc valdes pieprasījuma jau vairākas reizes ir vērtēta Ētikas komisijas sēdēs, bet vienmēr esmu attaisnots. Dienā, kad pasniedza labākā darbinieka balvu, es nebiju klāt — biju paņēmis brīvdienu, lai piepelnītos, reģionālo mediju kolēģiem Limbažos seminārā stāstot par informācijas ievākšanas metodēm.

Sabiedriskā medija ziņu žurnālistiem atšķirībā no citiem radošajiem darbiniekiem piestrādāt ārpus radio nav viegli. Tam vienkārši nepietiek laika. Kad 2017. gada nogalē NEPLP atsūtīja mums jauno valdi, tā uzreiz ķērās pie radio «sakārtošanas». Audits parādīja, ka korespondentu slodze ir 123%. Valde to iebāza atvilktnē. Tikmēr ziņas arvien pameta kolēģi — kopš pagājušā gada sākumā no Rīgas biroja korespondentiem aizgājuši astoņi, šā gada martā liekot celt trauksmi. Valde mūs atspārdīja ar gumijas zābaku, pasakot, ka mūsu algas nemaz nav tik mazas (piemēram, mana alga līdz pērnajam martam bija 992 eiro pirms nodokļiem, pēc tam 1095 eiro, bet nupat jūnijā uz vienas likvidētās štata vietas rēķina korespondentiem pielika vēl vidēji 60 eiro). Sarunās un sarakstēs vēlāk, kad jau piedraudējām ar klusumu ēterā, valde mazliet piecēla pēcpuses, solot cīnīties par papildu naudu nākamajam gadam un aicinot ziņas iet palīgā valdei, lai labums būtu visiem. 

Skaistiem solījumiem sekoja brutāla rīcība — 9. jūlijā ar rājienu prettiesiski tika sodīta Ziņu dienesta vadītāja Mirdza Lele. Kā pamatojums norādīts, ka vadītāja nav rakstiski informējusi valdi par raidījuma Pusdiena saīsināšanu, lai gan procedūras neprasa šādu paziņošanu un šīs pārmaiņas bija saskaņotas vairākās klātienes sanāksmēs ar valdi. Tas ir bīstams precedents — varas izrādīšana un drauds, lai tiek galā ar padotajiem. Mūsu mērs bija pilns, tāpēc tovakar izšķīrāmies par neuzticības izteikšanu valdei. Nākamajā rītā valde sāka rāpot atpakaļ, solot izdrukāto rājienu apēst.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu