«Apkaunojošs joks» • IR.lv

«Apkaunojošs joks»

2
Pauls Raudseps

Facebook saņem 5 miljardu sodu, uzņēmuma vērtība pieaug par 6 miljardiem

Pieci miljardi dolāru. 99,9% pasaules iedzīvotāju tā ir neiedomājami liela nauda. Facebook tas ir spļāviens okeānā.

Pagājušajā piektdienā mediji ziņoja, ka sociālo tīklu milzis ir vienojies ar ASV Federālo tirdzniecības komisiju samaksāt piecu miljardu dolāru soda naudu par savu lietotāju privāto datu izpaušanu Cambridge Analytica skandālā. FTK, kas aizsargā patērētāju tiesības un novērš konkurences pārkāpumus, sāka izmeklēšanu pēc britu laikraksta The Guardian atklājumiem, kā datu analīzes uzņēmums Donalda Trampa kampaņas interesēs ieguva no Facebook privāto informāciju par vairāk nekā 50 miljoniem lietotāju, lai varētu manipulēt ar internetā viņiem redzamo informāciju 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanu laikā. Kā ziņo The Guardian, Facebook būs arī jāizvērtē apiešanās ar lietotāju datiem, taču vienošanās neierobežos uzņēmuma tiesības pārdot šos datus citiem. Līdz šim lielākais FTK sods bija no Google iekasētie 22 miljoni dolāru 2012. gadā — 227 reizes mazāks nekā tagad Facebook piespriestais.

Lasot virsrakstu, ka Facebook uzlikts piecu miljardu liels sods, dažs labs varētu nodomāt — beidzot kāds tam «feisītim» riktīgi sadevis pa ģīmi!

Tā gan nedomāja investori, kurus vada nevis nekonkrētas emocijas, bet gan peļņas un zaudējumu aprēķins. Pēc ziņas par soda naudu parādīšanās 15 minūšu laikā Facebook tirgus vērtība pieauga par vairāk nekā pieciem miljardiem dolāru, un tajā piektdienā uzņēmuma akciju cena pieauga par gandrīz 2% jeb sešiem miljardiem. Tehnoloģijām veltītais interneta žurnāls The Verge soda naudu nosauca par «apkaunojošu joku» un norādīja, ka «lielākais FTK sods Amerikas Savienoto Valstu vēsturē padarīja Marku Zakerbergu bagātāku».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu