Žurnāls: OECD slēdziens - FKTK kļuvis par banku nozares ķīlnieku • IR.lv

Žurnāls: OECD slēdziens – FKTK kļuvis par banku nozares ķīlnieku

4
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs Pēters Putniņš preses konferencē. Foto: Ieva Leiniša, LETA

Žurnāla Ir rīcībā nonākušie līdz šim slepenie OECD ekspertu secinājumi par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) neatkarību liecina – starptautiskie partneri saskata ne tikai sistēmiskas problēmas, bet izsaka arī skarbus secinājumus par līdzšinējo komisijas vadību.

Kā zināms, 15.jūlijā ar dāsnu atlīdzību 80% apmērā no gada mēnešalgas darbs FKTK noslēgsies komisijas vadītājam Pēteram Putniņam un viņa vietniecei Guntai Razānei. Šis ir viens no pasākumiem finanšu jomas “kapitālajā remontā”, lai Latvija nenonāktu Moneyval pelēkajā sarakstā kā finansiāli neuzticama valsts.

Par Saeimas nesen veikto FKTK darbību regulējošo likumu izmaiņām finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) žurnālam teic, ka tādējādi tiek noteikts, ka “naudas atmazgāšana ir nevis viena maza sastāvdaļa, bet praktiski līdzvērtīga” banku sektora finanšu risku uzraudzībai.

Žurnāls raksta, ka OECD eksperti savā valdības noslepenotajā ziņojumā raksta, ka “FKTK vadība ir nozares sagrābta un iebiedēta, ko varētu būt izraisījusi iepriekšējā pieredze ar banku prasībām tiesā un banku politiskais ietekmīgums”. Izvērtējot līdzšinējo FKTK darbību, OECD eksperti uzsver, ka banku uzrauga neatkarībai ir divi riski – politiskā iejaukšanās un “regulatora sagrābšana” no uzraugāmā sektora puses.

OECD eksperti arī uzsver – amatpersonu juridiskā neaizsargātība pret tiesvedībām, kuras pret lēmumu pieņēmējiem varētu vērst iesaistītās bankas, ir sistēmiska problēma, un tās dēļ pastāvošās amatpersonu bažas “ļoti noplicina FKTK resursus”.

Visu rakstu lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (4)

Sskaisle 15.07.2019. 09.59

tomēr pats galvenais, ko gribu saprast – kur tā netīrā nauda paliek – atpakaļ uz Kazhiju, Azerbaidžānu ? Kur ?

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 15.07.2019. 09.58

” atbirums no tās tika izmantots krievu biznesa un politisko interešu nostiprināšanai Latvijā un opozīcijas izspiešanai perifērijā. ” – nemuldiet nu – Vai tad OIK ir krievu biznesa interešu rezultāts? Un būvnieku mafija un vārda tiešā nozīmē būvnieku no valsts izpumpētie miljoni un noslepenotā informācija par to – arī tur ir krievu kremlis? , jeb tomēr mūsu pašu partijas – visi patrioti, zemnieki, zaļie, vienotībnieki un kas tik vēl nē?! Nu un Bunkusa slepkavība ?! – vai tad Bunkus un Sprūds un visi šie maksātnespējas miljonāri – latvieši darbojās pretēji likumam , jeb tomēr saskaņā ar Latvijas Republikas saeimas apstiprinātajiem likumiem drīkstēja bankām visu atņemt un pat ne valstij , bet sev pārskaitīt Nē – anonīmie gudrinieki – beidziet nu te miglu pūst acīs – paši latvieši visu zagšanu organizē un tiesiski nodrošina – kremlim te nav ko vairs zagt – kādi santīmiņi palikuši
https://www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomika/fktk-kops-latvija-sakta-cina-ar-netiro-naudu-no-bankam-aizpludusi-10-miljardi-eiro.a325626/#comments-article-325626

0
0
Atbildēt

1

    J.šveiks > Drosma 16.07.2019. 10.48

    mums mīļā nav partiju , bet ir atsevišķu perzonu izvedotas kompānijas , kuras tad ari saeimā karo par īpašnieku tiesībām , šajos teju 30 gados valsti noprivatizējuši ( nofenderējuši ) , pieņēmuši likumus , kuri sargā miljonu zagļus no taisnas tiesas , tādu figurantu mums kāliem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

krustdels 13.07.2019. 21.26

Pilnīgas muļķības tas OECD raksta. Kad tad Latvijā kāda amatpersona ir atbildējusi par saviem lēmumiem, pie tam vēl koleģiāliem. Nu nav Latvijā tādas prakses. Tas, ka FKTK uzņem banku bijušos darbiniekus, tas neko labu neliecina.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu