«Varēja būt sliktāk» • IR.lv

«Varēja būt sliktāk»

1
Māra vecāki Irēna un Maigurs Cepurīši. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Alberte

Pirms gada Irēna un Maigurs Cepurīši zaudēja dēlu Māri (23). Viņš izdarīja pašnāvību. Šajā nedēļas nogalē Cepurīši pie Saukas ezera rīko garīgajai veselībai veltītu mūzikas festivālu Ogle, jo «mēs gribam, lai vairāk cilvēku izvēlas palikt»

Māris kļuva citāds. Pameta darbu Norvēģijā, izšķīrās no draudzenes un pateica mammai, ka brauks uz Latviju. Uz mājām Neretā, kur brīvdienās saimnieko tēvs. Pērn jūnijā Māris kādu dienu pazuda. Pēc nedaudz vairāk nekā divu nedēļu meklēšanas puisi atrada mirušu. Pašnāvība. «Bērēs sanāca krietni pāri simt cilvēkiem. Pietrūka vietu pie galda, lai arī bija pasūtītas 110,» atceras Māra tētis Maigurs. Viņš uz sarunu ir atnācis kopā ar sievu Irēnu, kura iepriekšējā vakarā ielidojusi no Norvēģijas. Viņa tur dzīvo. Tieši viņa pamanīja izmaiņas, taču nespēja apjaust, kā dēlam palīdzēt. Runātāja mūsu sarunā vairāk ir Irēna, vīrs klausās sievas stāstā un šo to piebilst. «Bet ir jārunā, jo citādi daudziem ir sajūta, ka depresija vai pašnāvība ir kaut kas tāls,» nosaka Maigurs. 

Festivāls Ogle Saukas dabas parkā notiks divas dienas — 12. un 13. jūlijā. Uzstā-sies grupa Singapūras satīns, reperis Ansis un citi mūziķi, bet teltīs festivāla teritorijā konsultēs psihologi no krīžu centra Skalbes un Pusaudžu resursu centra, būs joga, elpošanas vingrinājumi, dažādas darbnīcas. Arī veselības ministre Ilze Viņķele apstiprinājusi savu klātbūtni.

Sviestmaizes rītos

Cepurīši nāk no Neretas. Maigurs dzimis astoņu bērnu ģimenē, Irēnai ir divi brāļi un māsīcas Lietuvā — attiecības ir tuvas, māsīcu bērni savā starpā draudzējas. Irēnas un Maigura bērni dzīvo Norvēģijā: Jānis (26) ir tetovētājs, un Alise (19) nupat pabeidza vidusskolu. Cepurīši ir ticīgi cilvēki. Māris pēdējos gadus gājis svētceļojumā uz Aglonu — gan viens, gan kopā ar draugiem.

Pirms deviņiem gadiem Irēna nolēma doties strādāt uz Norvēģiju, kur trūka medmāsu un darbs bija labāk atalgots nekā Latvijā. Maigurs to atbalstīja un uzņēmās bērnu audzināšanu: rītos smērēja sviestmaizes un modināja desmit gadus veco Alisi un trīspadsmitgadīgo Māri uz skolu. Jānim tobrīd bija 16 gadu. «Kad Alisīte pārcēlās uz Norvēģiju, bija izbrīnīta, ka es viņai netaisu brokastis. Teicu: «Saulīt, pati mācies!» Viņa atbildēja: «Bet tētis man rītos maizītes smērēja!» pasmaida Irēna, un Maigurs atsmaida pretī: «Vismaz ēst gatavot iemācījos!» Cepurīši ir jauks un saskanīgs pāris — tas jūtams katrā teikumā, arī tajos brīžos, kad abi par kaut ko nevar vienoties. Katrs paliek pie sava, nosakot: «Labi, labi, lai jau tā būtu.» Piemēram, kad Irēna stāsta par to, ka pagājušajā ziemā slēpojusi ar Māra ķiveri, Maigurs iesaucas: «Māris un ķivere? Nebiju redzējis viņam galvā.» Irēna paskaidro: «Varbūt ne Latvijā, bet Norvēģija gan. Atceries to video?» Dēls kādu savu skeitošanu filmējis ar GoPro kameru. Lielā ātrumā braucot pa kalnu ceļu, viņš pēkšņi pamanīja priekšā cilvēkus un izvēlējās krist, lai viņiem neuztriektos. Māris nokrita, bet kamera turpināja filmēt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu