Katrs burts kā bērns • IR.lv

Katrs burts kā bērns

Kristiāna Kupče un Laima Gruzdiņa, SIA Piku īpašnieces. Foto — Edmunds Brencis
Raivis Vilūns

Laimas Gruzdiņas un Kristiānas Kupčes «iepriekšējās dzīves» pieredze advokātu birojā un bankā nāk talkā, vadot dizaina dekoru ražotni 

Pirmais izgaismotais burts bija «R». Pirms vēl bija radies zīmols Piku.lv, Laima Gruzdiņa kopā ar vīru pa vakariem, iekārtojot dēlam istabu, izgatavoja neierastu naktslampiņu — dekoratīvu koka burtu ar dēla vārda iniciāli. Tobrīd prātā nebija domas, ka tas pavērs durvis uz jaunu karjeru. Taču sanāca uztaisīt līdzīgus izgaismotus koka dekorus radiem un draugiem, un tā soli pa solim ideja attīstījās. Pirmos burtus Laima izrādīja amatnieku tirdziņos. Cilvēkiem produkts paticis, un gaismas burti nonākuši veikalos. Laima tolaik vēl strādāja par juristi advokātu birojā un studēja maģistrantūrā — no sākuma mēģinājusi jauno nodarbi savienot ar darbu, bet drīz vien sapratusi, ka tas nav iespējams. Sākumā viņai daudz palīdzējis vīrs, bet, kad Laima nolēma, ka «grib turpināt jaudīgāk», uzaicināja palīgos savu draudzeni Kristiānu Kupči, kura tobrīd strādāja ar nekustamo īpašumu vērtēšanu un projektu vadību Swedbank. 2015. gada nogalē abas sāka darbu pie šobrīd augoša uzņēmuma, kas gatavo funkcionālus koka dekorus bērnistabām un interjeram. 

Jauna pieredze

Abas Piku.lv īpašnieces atzīst, ka lieti noderējušas bankā un advokātu birojā iegūtās zināšanas un prasmes. Taču, lai varētu vadīt mazo ražotni, vajadzējis apgūt daudz jauna par kokapstrādi, inženieriju, mārketingu, pārdošanu un sociālo tīklu pārvaldīšanu. «Tas bija ļoti interesanti, mums patika pašām pētīt un darīt,» saka Laima, bet Kristiāna uzskaita, ka abas vadītājas ir gan grāmatvedes un sagādnieces, gan pārdevējas un ražošanas daļas vadītājas, gan mārketinga speciālistes. Uzņēmumā strādā četri pastāvīgi darbinieki — abas vadītājas un divi meistari. Laiku pa laikam, it īpaši ap Ziemassvētkiem, tiek pieaicināti palīgos papildu darbinieki. Galvenais meistars Jānis Bule uzņēmumā strādā no pirmsākumiem, bet citi darbinieki ik pa brīdim mainās. Kristiāna un Laima piekrīt bieži dzirdētajam, ka uzņēmējiem darbiniekus atrast nav viegli. Dažkārt gadās, kad cilvēki izvēlas doties prom vai veltīt laiku kam citam, bet bijušas arī reizes, kad pazūd bez brīdinājuma. Piku.lv atrodas netālu no Brasas tilta, Tēraudlietuves ielā Rīgā, lielā rūpnīcas ēkā ierūmējies starp citiem uzņēmumiem. Sākotnēji uzņēmumam bijusi viena liela telpa, bet tad ražotāju vajadzībām izbūvētas telpas zāģēšanai, slīpēšanai, krāsošanai, kā arī priekštelpa veikalam. No turienes Kristiāna un Laima vada savu uzņēmumu. 

Pēc diviem darbošanās gadiem viņas saprata, ka ir nepieciešamas papildu ražošanas iekārtas, jo gan pašām bija lielākas ambīcijas, gan pieauga pieprasījums, ko vairs nevarēja izpildīt, izzāģējot katru figūru individuāli. Vadītājas ieinteresējās par jauno uzņēmēju atbalsta programmu Atspēriens un Radošo industriju inkubatoru. Iegūto naudu izmantoja, lai iegādātos koka formu izgriešanas iekārtu. Pirms tam burtu formas vajadzēja iepirkt no citiem ražotājiem kā ārpakalpojumu. Projektu rakstīšanā abām lieti noderēja iepriekšējos darbos iegūtās zināšanas.

Ražotnei gāja labi, un uzņēmējas pirms gada izdomāja atvērt veikalu Mazā cilts. «Sapratām, ka vajag vietu, kur cilvēki var burtus apskatīt. Jutām, ka esam tik lieli un stipri, ka varam atļauties savu veikalu,» saka Kristiāna. Veikalā tiek pārdotas ne tikai Piku.lv preces, bet arī citu vietējo ražotāju piederumi bērniem. Bieži vien lielie veikali tos nevēlas ņemt, jo nelielie ražotāji nevar regulāri piegādāt preces lielos apjomos. Tāpēc Piku.lv īpašniecēm tā bijusi kā «misija» — palīdzēt vietējiem amatniekiem. Nu jau veikalā nopērkamas aptuveni septiņdesmit ražotāju preces un telpas Hospitāļu ielā kļuvušas par mazu. Abas īpašnieces meklē vietu, lai pārceltos tuvāk Rīgas centram. «Tas ir liels darbs, risks, nekad nezinām, kā ies jaunajā vietā, kā ies ar jaunu produktu,» komentē Laima. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu